Ген. Михо Михов пред Lupa.bg: Георги Ананиев беше истински балансьор между армията и политиката

13:10 - 28 Януари 2021
5701
Ген. Михо Михов пред Lupa.bg: Георги Ананиев беше истински балансьор между армията и политиката

България загуби един от най-добрите си балансьори между политиката в момент на криза и армията. Така ген. Михо Михов коментира пред Lupa.bg вестта за кончината на бившия военен министър Георги Ананиев, който издъхна след битка с коронавируса.

"Неговата кончина ме изненада, не му беше време. Той изкара много тежък период като министър. Неговите години в Министерството на отбраната всъщност бяха едни от най-тежките, защото вече се налагаше реформата в армията, налагаше се и политическата линия за членство в НАТО", добави бившият началник на Генералния щаб на БА. 


Георги Ананиев с шефа на Пентагона Уилям Коен в София, 1997 г. 

Заедно ген. Михов и Ананиев работеха по предприсъединителната проект на НАТО "Партньорство за мир" , докато той бе министър в кабинета на Иван Костов. Още тогава двамата дават изключително висока оценка за бойните способности на армията и за изпълняването на съвместни мисии. За съжаление, съвместната им дейност е белязана и от трагедия - на 2 май 1999 г. двама пилоти на изтребител "МиГ-21" загиват в катастрофа. Няколко месеца по-късно Ананиев е освободен при "голямата чистка" на Командира. 

"Той беше един балансьор, от една страна, за проблемите, които ние преживявахме като военни експери и от друга страна, за политиката по онова време. Той беше много възпитан човек, който никога не се поддаваше на странични оценки, а понякога и на обиди. Но ги преживяваше лично и това със сигурност му се е отразило и в личен план", спомня си ген. Михов.

На въпрос с какви надежди по онова трудно за страната време след икономическата катастрофа по Жан-Виденовото управление, армията е посрещнала старта на преговорите за членство в НАТО, висшият офицер разказа, че насторенията далеч не са били еднопосочни. "Част от политическия елит беше твърдо против НАТО, а другата - твърдо "за" членството ни в Алианса. Военно-техническата експертиза пък силно се повлияваше от тези полярни мнения.

Имаше голяма група военнослужещи, жалеещи за Варшавския договор, но никой от тях не си задаваше въпроса, ако нямаме съюзник, страната ни накъде би се ориентирали и дали не би изпаднала в изолация.

Ананиев бе този, който чертаеше задачите пред България, но никога не пропускаше да се допита до военните експерти", каза още ген. Михов. За него отстраняването на покойния бивш военен министър е било до голяма степен по политически причини. И напомни, че създаването на оперативна съвместимост с НАТО по онова време е било изключително трудна задача. 

За ген. Михов тя вече е налице от много години от гледна точка на стратегическото планиране и методиките на отбрана, но не и спрямо техниката. "Ние никога не сме си представяли, че ще трябва да изпълняваме задачи с руско въоръжение", добави той. И въпреки че не отрича нуждата от превъоръжаване, защото нито самолетите "МиГ" са вечни, нито техниката в състава на другите видове Въоръжени сили, признава, че вижда договора за покупката на новите изтребители "Ф-16" със САЩ като изключително порочно създаден. 

А по повод заявките на новата русофилска партия на екс депутата от БСП и бивш издател на в. "Дума" Николай Малинов - "Възраждане на отечеството", за излизане от НАТО, ген. Михов предупреди: "Да, вярно е, че се наблюдава пренасищане на военни структури у нас по линия на НАТО. Но обратен път няма. Ние сме съюзник и трябва да останем такъв. Защото ако политическото ръководство на една държава започне да сменя позицията си по отношение на съюзника си и отбранителната си доктрина, тази държава със сигурност би изпаднала в позицията на международна безтегловност".