Ген. Мутафчийски даде старт на акция "трета игла"

Здраве
11:11 - 24 Септември 2021
2536
Ген. Мутафчийски даде старт на акция "трета игла"

Началникът на ВМА и бивш директор на НОЩ ген. проф. Венцислав Мутафчийски неофициално откри възможността у нас да се постави трета, буустерна доза срещу ковид, въпреки че официална заповед от МЗ за това не е издадена. 

Тази сутрин той и още 11 медици от Академията си поставиха третата инжекция - по изискване, най-малко 6 месеца след второто боцване. 

"С този вирус трябва да се води решителна борба. В момента 97% от хоспитализираните с инфекцията пациенти в COVID-зоните на ВМА са неваксинирани. Надеждата, с която посрещнахме 2021 година се оправда – ваксините на този етап са единственият начин да се защитим от коварното заболяване.

Доказано е, че определен период след имунизацията защитата намалява. Затова нямах никакви колебания, както и при „първата игла”, да си поставя и „трета”

Не остана човек, който да не се е „сблъскал” с вируса – лично или чрез свои близки и приятели. Всеки ден виждам колегите си в инфекциозната клиника, които се научихме да разпознаваме по силуетите им. Те забравиха какво е да работят без тежкото защитно облекло. Но в очите им все още се чете надежда, че хората ще си върнат вярата в науката и че заедно ще се спечелим тази война", каза проф. Мутафчийски.