Ген. Мутафчийски пак е пионер - вече обучава медици за въздушните линейки

Планират се 6 хеликоптера с пълно оборудване и срок за кацане на болница - 30 минути

Здраве
11:10 - 26 Февруари 2023
2630
Ген. Мутафчийски пак е пионер - вече обучава медици за въздушните линейки

Планира се България да има 6 въздушни линейки, които ще са много добре оборудвани, и ще стигат за 30 минути до болницата. В тях ще има лекар, медицинска сестра и един пострадал, съобщи началникът на ВМА и главен лекар на въоръжените сили ген. Венцислав Мутафчийски пред Би Ти Ви.

По думите му реаниматорите ще са първите, които ще преминат обучение как се оказва първа помощ по въздух, защото именно те ще бъдат обучени да се справят с поддържане на жизнено важните функции при пострадал човек, "имащ нужда от помощ, което е и много важно при спасяване с хеликоптер".

Генералът обясни, че във ВМА вече има програма за обучение за бъдещи лекари и медицински сестри за оказване на помощ по въздух. И уточни, че ще се преценява дали медиците са годни за работа в хеликоптер, тъй като има особености.

С подбора им ще се занимава специална комисия.

Началникът на ВМА добави, че площадките за кацане се уточняват, като здравният министър не случайно посещава различни здравни заведения в последните дни.

Спешната медицинска помощ по въздух ще се плаща от държавата и ще е достъпна за всеки гражданин абсолютно безплатно, подчерта Мутафчийски.