Геният Нагелсман, който печели 14 881 евро на ден

По света
22:30 - 14 Август 2020
7214
Геният Нагелсман, който печели 14 881 евро на ден

През 2008-а 20-годишният Юлиан Нагелсман играе като защитник за втория отбор на Аугсбург. Измъчван от постоянни контузии, Нагелсман осъзнава, че няма да успее да пробие в професионалния футбол. За негово щастие треньорът му в дубъла на Аугсбург го наема за скаут и така започва пътят на Нагелсман в треньорския занаят. Името на наставника е... Томас Тухел.

12 години по-късно учителят и ученикът ще се срещнат на полуфинал в Шампионската лига. А със своите 33 години Нагелсман, който е набор на Меси и е по-млад от Кристиано Роналдо, стана най-младият треньор в историята на турнира, достигнал до този етап. Снощи неговият РБ Лайпциг изхвърли от надпреварата на богатите Атлетико Мадрид и в битка за финала ще се изправи срещу ПСЖ.

Започвайки, той получава прякора Бебето Моуриньо, сравнявайки го с известния португалец, който също рано започва треньорската си кариера.

Да, вече всички познават Юлиан Нагелсман като голям тактик и не случайно е считан за един от най-желаните управленски умове в играта.

Нагелсман е роден на 23-ия ден на юли 1987 година - дете е на майка си Бурги Нагелсман и вече покойният му баща Ервин Нагелсман, в югозападна Бавария, Германия.

Бебе Моуриньо е най-малкото дете в семейството. Самият Юлиан е израснал заедно с по-големия си брат (Андре) и сестра (Ванеса), в Ланзберг ам Лех - град от поречието на река Лех в югозападна Бавария. Местността е запазен средновековен град, известен повече със затвора, а не с футболни игрища. В този град Адолф Хитлер лежи в затвора през 1924 година - той е и домът на нацисткия концентрационен лагер.

Градът, само на 58 минути с кола до Мюнхен и на 38 от Аугсбург, предоставя спортни възможности на Юлиан и по-големия му брат Андре, докато са в тийнейджърските си години.

Семейството на Нагелсман рано се сблъсква с трудностите на живота, след като баща му умира след кратко боледуване.

Смъртта на Ервин Нагелсман променя много неща в семейството му. Като най-малкото дете Юлиан трябва да се грижи за майка си, докато братята и сестрите продължават да получават възможност да работят за насъщния.

В началото всичко става въпрос за футбол. Мислейки за думите на баща си, за да остане позитивен и да се опита да постигне успех, младият Юлиан живее с мечтите си. Докато играе футбол на непълно работно време в Аугсбург, младежът също ходи на училище. В последствие се развива като обещаващ защитник.

През 2006 година бъдещият треньор става професионалист във втория отбор на Мюнхен 1860. Тогава неговият клуб играе в Бундеслигата, а Нагелсман му помогна да направи добър завършек през 2000 година - отборът финишира четвърти и си осигури класиране за квалификациите на Шампионската лига.

Докато съотборниците му продължиха да се установяват в Бундеслигата, контузия на коляното го накара да не се наслаждава повече на футбола. За съжаление.

"Всичко това ме направи по-зрял и пораснах в живота. Направих неща, които може би не бяха нормални за възрастта ми", споделя Нагелсман, който на 20 години слага край на кариерата си.

Трябва да се справи болезнено с преждевременното пенсиониране.

Юлиан Нагелсман седмици не спи добре, докато се бори с решението какво да прави с живота си.

След като трябваше да предаде амбициите си, Нагелсман премина през "период от четири до шест седмици" - нищо не правеше.

Членовете на семейството му го поддържаха, повдигаха духа му, подкрепяха го. Те го посъветвали да продължи, за да не предава мечтите на неговия покоен баща.

Юлиан решава да се върне към образованието като начин да се хвърли в нещо съвсем различно. Завършва бакалавърска степен по спорт и наука.

Тогава за него се погрижва бившият треньор на Борусия Дортмунд и настоящ на ПСЖ - Томас Тухел. Той разбира болката на Юлиан, защото самият Тухел също претърпява сериозна контузия в коляното, която ограничава дните му като футболист.

Първо, той отклонява Нагелсман от траекторията и го убеждава да стане негов разузнавач, скаут. Докато Юлиан работи за Тухел в Аугсбург II, той няма представа, че ще стане треньор. Един ден идва предложение да стане помощник треньор на юношите на Мюнхен 1860 до 17 години. Щастлив, Нагелсман решава да опита. И съвсем скоро разбира, че това е неговата съдба.

Отхвърля предложение за работа в BMW, а скоро след това започва да се труди при младежите на Хофенхайм.

Първият вкус на успеха Юлиан Нагелсман усеща, когато печели титлата в Бундеслигата с 19-годишните момчета на Хофе през 2014-та.

Въпреки това, най-голямото предизвикателство в живота му идва, когато е назначен за старши треньор на синьо-белите през февруари 2016 година. Той пое поста от ветерана Хууб Стевенс, който подаде оставка заради здравословни причини. По този начин Нагелсман стана най-младият постоянен старши треньор в историята на Бундеслигата.

Хофенхайм се намираше на 17-то място, а Юлиан Нагелсман ги издигна в безопасната зона. Този подвиг му гарантира званието „Треньорът на годината за 2016 г.”

Без съмнение, Нагелсман е спасител в комбинирането на тактическите теории с лично докосване, нещо, което беше почти загубено в съвременния футбол.

При всички успехи, постигнати в младата му възраст, сигурно е, че повечето футболни фенове сигурно размишляват коя може да е приятелката на Юлиан Нагелсман. Още повече дали германският треньор е женен, което предполага вече да има съпруга и може би деца. Юлиан е семеен човек с голямо сърце. Животът го среща с Верена, с нея имат син - Максимилиан.

„Помага много, когато се прибирате през нощта вкъщи и виждате, че имате партньор и син“, казва той и допълва, че това е страхотен начин да се съсредоточи изцяло върху работата си.

Нагелсман притежава голяма къща в района на Мюнхен и най-важното - успява да си купи мечтаната кола "Ягуар". Той е голям фен на тази марка.

Нагелсман обича големите рискове, а най-добрите идеи му идват в главата, докато си взема сутрешния душ.

Като млад треньор, Нагелсман използва силата си Лео Зодиак, която създава креативни, страстни, щедри, сърдечни, весели и хумористични да се справя с играчи, дори и по-възрастните от него. Тогава петима играчи в този отбор на Хофенхайм бяха по-стари от него.

Според Юлиан работата с по-възрастни играчи не е сложна. Нужен е само треньор, който не е прекалено сериозен във всичко. По принцип той е този, който обича да се смее и обича да обсъжда лични въпроси по експресивен начин с всички свои играчи.

"Точно по средата на битката за спасението на Хофенхайм, аз трябваше да положа изпитите за образованието си. Бях под огромен натиск, особено психически. Това бяха най-лудите седмици в живота ми - време, в което си мислех, че няма да доживея 30!", спомня си Нагелсман.

За разлика от повечето хора от своето поколение, Юлиан не вярва в социалните мрежи, което означава, че няма присъствие в тях. Но му се наложи да си направи акаунт малко по-късно и той събра за миг 43 000 последователи.

Агентът на Нагелсман - Марк Косицке (който такъв и на Юрген Клоп) сподели за неприязънта на клиента си към социалните медии.

"Когато някой каже, че семейството е на първо място, това просто предполага, че човекът има семейството си като най-важен приоритет в живота си. Такъв е случаят с младия немски треньор. Преди смъртта си Ервин Нагелсман винаги е бил много щастлив човек, който винаги е искал всеки член от неговото домакинство да бъде позитивен към живота, също се стреми да бъде успешен. Поради тази причина Юлиан трябва да порасне доста по-бързо от връстниците си, дори да стане и зрял. Няколко години след като Ервин умира, Юлиан вече е мъж в момчешка кожа", казва агентът.

"Бурги Нагелсман често е разглеждана като супер силна жена, която успява да събере смелост да продължи по здравословен, жизнеутвърждаващ начин след смъртта на съпруга си Ервин. С помощта на сина си тя успява да продаде къщата на покойния си съпруг, да купи нова, а също и да се занимава с автомобилната му застраховка", допълва Косицке, допълвайки, че майката се гордее, че е отгледала успешни деца, което е било и най-голямото изпитание в живота й след смъртта на Ервин.

Сестрата на Юлиан - Ванеса, играе важна роля за осигуряването на финансов баланс на семейството им след смъртта на баща им Ервин. Най-важното - тя е далеч от дома си на работа, подвиг, който видял и младият Юлиан, който по това време трябва да се грижи за всичко вкъщи, включително и за мама.

След пробива му с Хофенхайм и сега в РБ Лайпциг, феновете започнаха да се интересуват колко печели като мениджър сега Юлиан Нагелсман. На 21, през юни 2019-та, той подписа 4-годишен договор с РБ Лайпциг. И получава по 5 милиона евро на година. Или по 104 116 на седмица, по 14 881 на ден, по 620 евро на час и т.н.

Средностатистическият гражданин във Великобритания трябва да работи най-малко 9.2 години, за да печели 416 666 евро на месец, а Нагелсман я получава на месец.

Е, парите си заслужават за него. Всеки цент. И той не случайно жъне успех след успех.