Георги Близнашки съсипа от критики промените в Конституцията

Те не си вярват в това, което правят, от САЩ им пратиха треторазредни експерти, коментира бившият служебен премиер

Политика
14:30 - 11 Декември 2023
3765
Георги Близнашки съсипа от критики промените в Конституцията

"Те спряха да говорят за справедливост. В по-голяма степен независим съд. Тези лафчета, тези формули влизат в оборот. Думата справедливост...". Този лаконичен коментар направи проф. Георги Близнашки по повод приетите на първо четене от парламента промени в Конституцията. 

"Основното в съдебната реформа е засилване на обществената квота. Т.е.,

съдбата на главния прокурор да зависи от силните на деня, от тези, които доминират в Народното събрание. Което е абсурдно - да създаваш една прокуратура, като я поставяш в политическа зависимост. В кое време живеем?

Очаква се не само съдът, а и прокуратурата да подчинява своите действия единствено и само на закона. Изведнъж се оказва, че прокуратурата ще бъде под ръководството на един прокурорски съвет, който се доминира от представителите на мнозинството в Народното събрание. Една идея, която смути дори Венецианската комисия. Дори и те разбраха", възмути се конституционалистът пред БНР. 

Според него промените в Конституцията, свързани със съдебната власт, са "неща, които са измислени отвън":

"От САЩ решиха, че трябва на всяка цена да ни помогнат. Изпратиха тук някакви експерти, но треторазредни фигури. Идеите за разделянето на двата съвета, политизацията... това са неща, измислени отвън". 

Той подчерта, че всички експерти, които са дали заключения, са против тази реформа. По думите на проф. Георги Близнашки дебатът в парламента по промените в Конституцията е бил несериозен и без сериозни аргументи:

"Работата е много сериозна. Те не си вярват в това, което правят. ... Опитват се да изфабрикуват т.нар. съгласие, ако могат и БСП да въвлекат в цялата работа, за да няма след това кой да оспорва промените в Конституцията. Както са критични от БСП, така са и доста палави, нека да видим".

Конституционалистът изказа позиция против възможността хора с двойно гражданство да заемат политически длъжности. Според Близнашки за "революцията от 2020 г." основната вина пада върху държавния глава:

"Румен Радев, преди да се прави на герой сега, трябва да даде обяснение за Кирил Петков и Асен Василев - кой му ги препоръча. Конституционният съд взе правилно решение за двойното гражданство на Петков, но нещата много се проточиха. Радев носи огромна отговорност, за онова, което стана".

В контекста на тази критика към президента Георги Близнашки, който беше служебен премиер, назначен от Росен Плевнелиев, посочи, че е бил "категорично против" министър в кабинета му да бъде Христо Иванов, но "понеже вече бях отсвирил други кандидате на Плевнелиев, а не можеш да отказваш през цялото