Георги Киряков пред Lupa.bg: Не случайно Асен Василев намекна, че има пари за избори 2 в 1

Коментар
13:10 - 26 Юли 2021
15625
Георги Киряков пред Lupa.bg: Не случайно Асен Василев намекна, че има пари за избори 2 в 1

-Г-н Киряков, след усилените преговори през уикeнда, смятате ли, че до седмица ще имаме кабинет?

-Логично е да има и би трябвало да има. Но след вчерашното изявление на министър Асен Василев, че са подготвили пари за избори две в едно в актуализирания бюджет, не е сигурно, че ще се случи точно този сценарий. Това означава, че и другата опция е на масата –

вероятността да не се състави правителство и да се върви към избори две в едно също не е за подценяване.

-Министър Василев не съобщи ли това като резервна опция?

-Да, но не се казва случайно нещо в публичното пространство в такава ситуация. Трудни преговори, много условности, неясни резултати от тези преговори, позиционна война между отделните играчи, твърдо отстояване на позиция, че трябва да има еднопартийно правителство... Много фактори има, които подсказват, че е възможно и тази опция да бъде реализирана.

-В момента се очаква решаващата подкрепа или от БСП, или от ДПС, или от двете. Ако изборът на кабинет се провали обаче, коя от тези партии ще е виновникът?

-При всички положение ДБ не би приела по никакъв начин ДПС във властта. От друга страна пък приема БСП във властта.

ИТН също са категорични, че е по-добре да се върви към подкрепа от БСП, отколкото от ДПС, но пък не изключват възможността, след като проведоха консултации с тях.

Те държат да си имат отворени опции – ако някоя от партиите реши да разваля мнозинството, да си имат като резерва някаква парламентарна група или депутати, с които да удържат мнозинство. Което не е правено за пръв път в България и ще продължи да се прави, разбира се.

-Хипотетично ДПС би могло да подкрепи правителството и без да има представители в него или това е само хипотетично?

-Когато става въпрос за ДПС, винаги трябва да имаме едно наум. Там няма безусловни и безкористни подкрепи. Никога не е било и никога няма да бъде. Всичко се търгува. Всичко е въпрос на разпределение на властови ресурс и на нищо друго.

-През цялото време от ИТН са категорични, че няма да водят преговори за персоналния състав на правителството, но според ваши колеги такива преговори ще се водят на ниво зам.-министри. Това ли е цената на едно евентуално споразумение да има кабинет?

-Напълно е възможно. Все пак някой трябва отдолу да контролира какво се случва в самото министерство. И това трябва да става през зам.-министрите. И това ще е компромис, разбира се, от всички партии, стига да се изпълняват исканията на отделните формации в отделните сектори.

Но не съм много сигурен, че това ще сработи дълго. Защото най-малкото Реформаторският блок са го играли вече това, и то точно в такъв тип формат – участваме в управлението, имаме някакви изисквания, подписваме някакво коалиционно споразумение, което не се изпълни. И това не свали правителството на ГЕРБ – а се разпадна Реформаторският блок. Много е вероятно да има такъв тип ситуация, в която не се изпълнява някаква наложена цел от някоя от партиите – те казват, ами ние няма да участваме повече в управлението - обаче се намира подкрепа от друга партия. Или пък част от партии от ДБ останат в управлението. Което е много по-малко вероятно. Но все пак възможността да се стигне до разпад на една коалиция, която се заформя в момента, е много по-голяма на този етап.

-А ако все пак се споразумеят и има правителство, каквито са очакванията, това правителство колко дълго би издържало?

-Очакванията на хората са по-скоро служебното правителство да остане като редовно. Изследванията на „Галъп” са такива. Обаче тук има друга конюнктура и друг дневен ред. Защото те искат да си реализират собствените цели и задачи и да запълнят институциите със собствени хора. Всеки дърпат чергата към себе си, общо взето. Така че служебният кабинет е най-малко вероятният да се превърне в редовен – въпреки че това е обществената нагласа. Тъй като той свърши много повече работа за последните два месеца, отколкото което и да е друго правителство през последните години.

-Следователно към момента голямата въпросителна, свързана с бъдещото правителство, продължава да виси?

-Категорично. И второто важно нещо е, че не бива да се изключва възможността за нови предсрочни избори.