Георги Киряков пред Lupa.bg: Нинова ще извива ръцете на Кирил и Асен, за да се спаси

Коментар
18:10 - 22 Ноември 2021
7356
Георги Киряков пред Lupa.bg: Нинова ще извива ръцете на Кирил и Асен, за да се спаси

След избора на Румен Радев за президент на балотажа, какви политически промени ще настъпят? Ще прилича ли вторият мандат на първия и ще поиска ли държавният глава повече правомощия през промени в Конституцията? Очертава ли се скорошен кабинет и коя партия може да минира преговорите. По тези важни теми, потърсихме тезите на политолога Георги Киряков.        

-Г-н Киряков, вече е ясно, че Румен Радев е президентът за следващите 5 години. Но вторият мандат му отрежда друга роля - вече не е актуално противопоставянето на ГЕРБ. Или както политолозите очакват - на "Дондуков"2 да се появи "друг Радев". Каква ще е новата му мисия, според Вас?

- Радев ще бъде много по-спокоен във взимането на политически решения оттук нататък, защото вече няма за какво да се бори. Той за трети мандат няма да се състезава. Ще има пълната увереност и свобода да взима трудни решения. Но път президентската институция няма такава власт, каквато се опитват в момента да припишат на Радев.

Аз си мисля, че въпреки всичките тези опасения - че ще концентрира много власт, ще има някаква форма на еманципация на „Продължаваме промяната” и останалите партии, които го подкрепяха. Защото истинската власт не е в ръцете на президента, а в Министерския съвет и в парламента. Видяхме го по 12-те години управление на Бойко Борисов. Тогава имаше истинска концентрация на власт, а не сега в ръцете на Радев. Тогава имаше един лидер, една партия и една парламентарна група, които решаваха всичко.

- Очаквате ли държавният глава да поиска допълнителни правомощия? През промените в Конституцията?

- Единственият начин е през промяна на Конституцията, но няма квалифицирано мнозинство в парламента, т.е. няма 160 народни представители, за да постигне такова нещо. Т.е. без ГЕРБ и ДПС, президентът не може да направи каквато и да е промяна, свързана с правомощията си.

Убеден съм, че каквото и да иска, няма да успее сега, в този парламент. А какво ще направи в следващ парламент, ще зависи от това дали ще има нужното мнозинство. Тук не става дума за еднолично управление, защото той няма лична партия. Зад него бяха застанали БСП, ДБ, ПП и ИБГНИ, които ги няма на парламентарната сцена.

- Смятате ли, че ниската избирателна активност ще е основната мишена, в която ще удрят президента с мотото „какъв президент е, като е избран от толкова малко хора?”.

- Тук се пропуска един простичък факт. През 2011 г. Росен Плевнелиев е избран на втори тур при висока избирателна активност - с над 3 700 000 с 1 милион и 680 хиляди гласа. Сега Радев е избран с милион и 530 000 гласа. Разлика от сто и няколко хиляди гласа. Бил ли е президентът Плевнелиев тогава с ниска легитимност за това, че е избран с толкова малко гласове?

Задавам този контра въпрос. Срещу всяка теза може да се намери контратеза или антитеза.

- И все пак, как си обяснявате факта, че все пак твърде  малко хора отидоха до урните?

- Апатия и по-скоро вече ясни резултати от парламентарните избори и хората наистина се демотивираха да отидат да гласуват. Но това не омаловажава победата на Радев. Напротив. Но тази апатия си личи. А и всички разочаровани от резултата на парламентарните избори, с изключение на ПП, си намериха поводи да не гласуват - ДБ, ИБГНИ вероятн и БСП включително - сигурен съм, че и от техните не са излезли чак толкова много да гласуват.

Пропорционално обаче, при ниската избирателна активност губят всички партии. Т.е. не може да се разчита на контролиран вот, при положение, че не си на власт. Това беше утопия - опитаха се да внушат, че ГЕРБ ще разчита на такъв вот, а то такъв вече няма. Хората започват да се преориентират, дори тези, които уж им бяха верни. Държавната администрация не се контролира от ГЕРБ. Започват масови предателства, гарантирам го. 

- От коя политическа сила дойде любопитната интрига на тези избори?

- Видя се, че Радев може без БСП и подкрепата на Нинова. Защото тя цял ден се опита да го играе „Сега ще видите вие, президентът като закъса, как ще се моли”. Но не се получи така. Ако резултатите бяха трудни за Радев, тя щеше да излезе и да намекне, че без нея президентът е нищо. И сега той ще я довърши - нея и БСП.

Нинова вероятно е очаквала друг резултат - социалистите да я подкрепят в спора й с Радев. Но те излязоха въпреки нея. Накрая се принуди в края на деня да отиде да гласува с бодра крачка и с високопарни думи да каже, че подкрепя Радев. Това за мен беше интригата на тези избори - поведението на Нинова, не на ГЕРБ или на ДПС.

- А ИТН? Наистина ли „подляха вода” на действащия президент, като масово не са излезли да гласуват?

- И при ДБ беше така. Голяма част от техните избиратели си намериха аргумент да не излязат и причината беше противоречивият отговор на Радев в дебата за Крим.

Позицията му отблъсна доста хора от Градската десница и автентичната десница и затова те не излязоха масово да гласуват за Радев. Но все пак доста от тях го подкрепиха. Но този низходящ тренд, който те отбелязват, катастрофалния срив на гласовете между 11 юли и 14 ноември е нормално да демотивира техните избиратели.

Но ИТН нямат постоянни избиратели, странно е да се говори за такива - това са хора, които искат промяна и те не са конкретно на ИТН или на ДБ. Видяхме, че и при ДБ е същото - избиратели, които искат категорично някаква промяна, подкрепиха новия проект на ПП. Така че не може да се говори за избиратели на ИТН, които не гласували за Радев. Просто видяха, че не е обратим тоя процес на победа на втория мандат и решиха да си починат от този изборен маратон.

- Мнозина политолози отсъдиха, че последният избор е краят на ерата Борисов. Така ли е?

- Ако трябва да перефразирам Уинстън Чърчил от края на Втората световна война - това е началото на края. Вече беше заченат този процес с двете служебни правителства на Радев и сега, при категоричната заявка на избирателите, че не искат повече Борисов да управлява, ще продължи. Да, това е краят на Борисов като силната фигура в българския политически живот. Всъщност големият удар дойде на предния избор, когато той загуби София от Ицо Хазарта. Това вече е свободно падане. Борисов ще продължи да участва, но вече не като главното действащо лице на политическата сцена, от което зависеше всичко.

- Минаваме към най-важната, но не така ясна тема - старта на преговорите за кабинет от утре. Преди изборите казахте, че  правителство отново няма да има. Сега, след пренареждането, какво мислите?

- Казах това в ситуация, в която социолозите прогнозираха ГЕРБ като първа политическа сила с огромна преднина пред втория, който се очертаваше БСП. При тази ситуация нямаше да има кабинет. Но при новата ситуация, в която има нов играч, и то със солидна преднина пред втория, съм по-оптимистичен, въпреки че 4-проектно правителство е трудно да се състави.

- ДБ най-вероятно няма да участват с министри в бъдещото управление. 

- Това няма значение. Те са партията, която е най-сигурната подкрепа на ПП и те го казаха, дори това, че са готови дори на обща парламентарна група. В далечно бъдеще е възможно да се стигне дори до обединение на тези два проекта.

- А откъде може да дойде удара под кръста при преговорите за правителство - от БСП ли?

- От едната страна е БСП. Това се вижда по реакциите на Корнелия Нинова - и по време на кампанията, и в седмицата преди балотажа, и в събота, и в неделя. Вчера тя цял ден мълча и в последния момент реши да излезе да подкрепи Радев, като видя, че е необратима победата му.

Трябва да сме внимателни, когато говорим за съставяне на кабинет - соцлидерката ще играе своята си игра, а не тази на Радев или на ПП. В нея тя ще иска да оцелее като председател на базата на преговорите за правителство и на факта, че без БСП няма да се случи дългосрочен проект за управление.

- Какво ще поиска в замяна на подкрепата на новия кабинет?

- Първо ще иска да се прекратят атаките от вътрешната и външна опозиция - от президента Радев лично срещу нея, не срещу БСП.

Всъщност Радев няма проблем с БСП, а с Корнелия Нинова и нейните поддръжници в партията. Така че това ще й е първата задача - да укрепи себе си като председател, като им каже, че ако не престанат тези атаки, ще минира преговорите. Тя вече постави 2 червени линии, които не са много ок за ПП - Истанбулската конвенция и темата Северна Македония.

Ще видим какви политики, които са базисни за БСП, ще се опита да наложи в тази коалиция. Но Нинова ще извива ръце при всички положения. Да видим колко са гъвкави ръцете на ПП и докъде може да се извият, за да се постигне нужния компромис.              

- А ИТН как ще реагират?

- Това е вторият проблем - че ИТН са достатъчно непостоянни като партиен проект и фигури, които видяхме в предните 2 парламента, за да можем убедено да кажем, че те ще подкрепят безусловно или няма да създават проблем при създаване на коалиция и стабилно управление. И там очаквам проблеми, както и опити да извиват ръце, че да са готови да развалят коалицията, ако не се задоволят техните властови апетити.