Георги Киряков пред Lupa.bg: Тялото на ДПС напусна духа

Няма да има кабинет, защото той би нарушил баланса на интересите на Борисов, Пеевски и Радев, смята политологът

У нас
13:30 - 28 Октомври 2024
3719
Георги Киряков пред Lupa.bg: Тялото на ДПС напусна духа

Политологът Георги Киряков

-Г-н Киряков, в крайна сметка девет партии влизат в парламента. Но Бойко Борисов вчера заяви, че при това положение трудно ще се направи кабинет. Така ли е според вас или са внушения от негова страна?

-Той го каза в нощта на изборите: че ако се изпълни това условие - т.е. влязат и деветте партии - няма да има правителство. Така че,

ако вярваме на заявките на г-н Борисов, то се очакват осми избори без правителство.

Най-малкото защото ще са му нужни гласове от Продължаваме промяната – Демократична България и от още поне две партии, за да може да състави някакво стабилно мнозинство. Ако, разбира се, г-н Борисов реши да управлява правителство на малцинството при мандат на ГЕРБ и програма на ГЕРБ – както също заяви, тогава нека да видим кои партии ще искат да участват и кои ще искат да изпълнят условието да се управлява с програмата на ГЕРБ. Това е изключително важно да се проследи.

-Кои партии биха биха се съгласили? И въобще коя партия е с най-добри позиции и има ли въобще такава?

-Доколкото имаше индикации при 50-ото Народно събрание и при опита за съставяне на мнозинство по време на 50-тото Народно събрание, има няколко субекта, които са готови да участват в едно такова правителство.

И ги изброявам директно – единият субект е новата формация около Делян Пеевски, заради който всъщност се случи това разцепление в ДПС. Делян Пеевски от една страна искаше съставяне на такова правителство, а Ахмед Доган вероятно е отказал.

Това е единият субект за правителство на малцинството. ИТН също бяха дали заявка, че са готови да участват в такъв тип управление и можем да ги включим в списъка на партиите, които ще съставят това мнозинство. Разбира се, трябва да се види какви са нагласите на партия „Величие” и партия МЕЧ за участие в една такава конфигурация в правителство на малцинството. При условието, което г-н Борисов поставя за изпълнение на програмата на ГЕРБ.

Не бива да бъде изключвана и БСП-Обединена левица,

която, след смяната на лидера Корнелия Нинова, при новото ръководство и новите стари участници в това обединение също биха били готови да участват в едно управление на държавата с мандат на ГЕРБ при условие за правителство на малцинството.

-Прави впечатление, че ДПС-Ново начало победи Доган с 4%, почетният председател губи бастиона Кърджали... Това не се очакваше според социологическите прогнози. Ще се оттегли ли Ахмед Доган, какво предстои при двете ДПС-та?

-Доган губи контрола върху силовите структури, върху основни ключови институции в държавата, защото очевидно този контрол е бил в ръцете на Делян Пеевски. И това предположи и тази загуба – защото те вече нямаха възможност да влияят, включително върху собствения си електорат. Ще ползвам една метафора, свързана с разцеплението в СДС преди време,

когато Иван Костов каза, че духът напуска тялото. Очевидно е, че тука има такъв тип разделение – между духа и тялото, като тялото е Делян Пеевски, а духът остана в Ахмед Доган. Тялото в момента е много по-силно и с много повече възможности да влияе върху българската политика, върху обществените процеси, а и върху този електорат.

-Т.е., духът напусна тялото ДПС?

-Тялото напусна духа. Тука е обратното. Ако тогава Костов напусна СДС и каза – „Духът напуска тялото”, сега тялото напуска духа. Само че тялото повлече огромна маса от хора, които очевидно са имали някакви резерви към политиката, която Ахмед Доган е водел в ДПС. И е предпочитал този корпоративен уклон на ДПС, който се олицетворяваше от Делян Пеевски.

-Огромна маса от хора, 81 000 души са гласували „не подкрепям никого”. Почти една парламентарна група. Това ще се задълбочава ли?

-Има обяснение за този тип вот. Има разочарование у немалка част от активните гласоподаватели, които единствено и само заради активността, политическата си и демократична активност, отидоха пред урните. За да не ги упрекнат след това в недемократизъм – ако изобщо не се гласували. Има такава група хора, които предпочитат да отидат да гласуват, дори и да пуснат бюлетина „не подкрепям никого”. Защото се интересуват активно от политика и участват в демократичните процеси. Това е едно от най-важните обяснение за наличието за пореден път на толкова голям брой такива гласове. Въпреки че имаше и периоди през последните няколко години, когато този процент беше по-голям. Говорим за около 110 000 души, които са драснали „не подкрепям никого”.

-Какво ви подсказва ващата експертна интуиция – ще имаме ли в крайна сметка кабинет или служебното правителство ще остане още неопределено време?

-Ще бъде изключително трудно съставянето на кабинет, в който Делян Пеевски да няма влияние.

Но от друга страна за Бойко Борисов ще бъде изключително трудно и неприятно да състави кабинет, в който Делян Пеевски има влияние. Заради ред причини и ние ги виждаме. Затова по-скоро съм на мнение, че ще се запази сегашното статукво, защото сега има такова разпределение на властта, което удовлетворява ключови играчи – в това число Бойко Борисов, Делян Пеевски и президента Радев.

-Сегашното статукво, т.е., служебният кабинет?

-Да. Защото влиянието върху властта е разпределено така, че да удовлетворява тези трима ключови играчи в българския политически живот. Иначе ще се наруши баланса, ако се състави правителство без Делян Пеевски или ако се състави правителство с Делян Пеевски.

А от нарушаването на баланса тези три фигури нямат интерес.

Затова моята прогноза е, че по-скоро се върви към още едни предсрочни избори, отколкото да се състави кабинет, в който Бойко Борисов трябва да приеме участието на Делян Пеевски. Или трябва да приеме участието на БСП. Това е логиката на такъв тип избори – че г-н Борисов не може без Делян Пеевски, а и не иска с Делян Пеевски.