ГЕРБ: 12 млрд. лв. дълг за 1 година? Скандал!

Децата да се върнат веднага в училище, министрите Кацаров и Денков се провалиха, отсъди Тома Биков

Топ
12:23 - 02 Декември 2021
6160
ГЕРБ: 12 млрд. лв. дълг за 1 година? Скандал!

Всички ученици трябва да се върнат в клас без тестове, а щом има, да ги прилагат. Да жертваш децата, защото не можеш си разпределиш комисионните. И двамата министри инкасираха абсолютен провал в последните месеци - колкото златни медали да си раздадат, няма да промени този факт. За това призоваха от ГЕРБ на брифинг в партийната централа. 

Българските деца имат право на право на образование. Мерките нямат никакъв ефект и тези тестове, които не е ясно как ще се организират, просто да ги оставим да си се разберат за тях, а в това време децата да си тръгнат на училище, настояха Тома Биков и бившият образователен министър Красимир Вълчев.  

От партията попотаха министрите защо децата и студентите могат да посещават мол, кафенета и фитнеси, но не могат да ходят на училище и университет.

Няма да стане по-зле. Оставането на децата по домовете, докато чакат двамаат министри да се разберат за фирмите, ще има драматични последстви.

Децата, които не получат добро образование, утре ще станат недобри инженери и счетоводители, и недай Боже, лоши министри, заяви Томислав Дончев.

Бившият вицепремиер подхвана темата за бюджета, като отчете, че няма информация  за 3-годишната бюджетна прогноза и тавана на дълга. Второто не е вярно, защото преди малко министърът коментира за нов дълг до 12 милиарда лева, каза Дончев.

Когато в кабинета Борисов 2  бе внесена процедура по таван на дълга за целия мандат за подобна сума, което включваше и рефинансиране на стар дълг, каква бурна обществена дискусия предизвика. 12 милиарда за 1 година е скандална сума. Ако някой я коментира като 4 на сто от БВП, което е над стандартите, дори повърхностните изчисления сочат, че е 9 на сто от БВП, т.е. 3 пъти над лимита, което обяснава защо ние един месец нямаме предложен бюджет. 

Вчера финансовият министър коментира 490 лева минимална пенсия. По-късно МФ излиза с друго число - 430 и го опровергава. Кое от двете е вярно?, попита Дончев.

Досега не бях виждал министерство да опровергае министър. Кой командва министерството?, попита бившият вицепремиер.

Най-късият алгоритъм към дългова спирала е подобен дълг, коментира Дончев.