ГЕРБ като Кенеди: Не бива да си задаваме въпроса какви жертви не можем да сторим днес, а да се запитаме какви жертви трябва да бъдат направени

Ботев вече е дал присъда на тези, които превърнаха парламента в гладиаторска арена на низки страсти, обявиха от партията

Политика
10:25 - 02 Юни 2023
2192
ГЕРБ като Кенеди: Не бива да си задаваме въпроса какви жертви не можем да сторим днес, а да се запитаме какви жертви трябва да бъдат направени

Не бива да си задаваме въпроса какви жертви не можем да сторим днес, а да се запитаме какви жертви трябва да бъдат направени, за да може поне малко да се доближим до духа на онези велики българи. Това се казва в декларация на ПГ на ГЕРБ-СДС по повод по повод 2 юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Думите в декларацията на ГЕРБ-СДС всъщност са перифраза на известния цитат на американския президент Джон Кенеди: "Не питай, какво може родината ти да направи за теб, а питай, какво можеш да направиш ти за родината си."

С живота си и подвига си Ботев извиси себе си до върха на пантеона на българските национални герои, със смъртта си – постигна безсмъртие, прочете Марин Маринов в декларацията от името на парламентарната група. Ботев вечно ще бъде пример за това как трябва да се живее и за какво има смисъл да се умре, се казва в декларацията. 

"Не търси нищо, "Но... стига ми тая награда - да каже нявга народът: умря сиромах за правда, за правда и за свобода", цитира Маринов поета.

„Затова остава недостижимо равен съдник и светъл пример, който трябва да следваме в 21 век. Да молим Бог да не ни изпраща изпитания, както в онова време, но и да ни дава сили да преминаваме с достойнство през сегашните трудности. Нека, когато изпадаме в дребнотемие, в ежби помежду си и, когато, вместо да обединяваме хората, ги противопоставяме, да се сетим за строгия поглед на поета и сами да си дадем присъда.

Нека не съдим никого, дори и тези, които пред герба, пред знамето, пред целия български народ превърнаха тази най-висока трибуна в България в гладиаторска арена на низки страсти. Присъдата им е дадена – от Ботев. „Крещим, но щом изтрезнеем, забравяме думи, клетви и немеем, и се смеем пред народни свети жертви“, се посочва в декларацията на ГЕРБ-СДС. 

Днес много хора ще упражняват красноречието си по повод Деня на почит към паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България, би било достойно обаче да замълчим, не само заради традицията да почитаме паметта на героите си с минута мълчание, а и заради това, че много често се оказваме неспособни да повторим техните дела, изтъкна Марин Маринов.

Неспособни да направим компромиси със своето его, със своите тясноличностни и тяснопартийни интереси, нека всички осъзнаем високата си отговорност в днешното нелеко време, да докажем, че дедите ни не са се борили напразно, че не сме недостойни техни потомци, се призовава в декларацията.