ГЕРБ: Този парламент няма легитимност, за да си позволи авантюри (НА ЖИВО)

Топ
09:43 - 03 Декември 2021
4104
ГЕРБ: Този парламент няма легитимност, за да си позволи авантюри (НА ЖИВО)

Два парламента се провалиха, те бяха наказани от българските избиратели. Тези 2 пакта трябва да са отчетени от всички нас. Заради ниската избирателна активност, този парламент не разполага с легитимност, за да прави авантюри и скандали. Каквото и да е мнозинството, то няма да е плод на силна обществена енергия а резултат от компромиси. Това заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ в уводната си реч в новия 47-и парламент.

Конфигурацията е повече плод на необходимост, отколкото на позитивен избор на гражданите. Много повече от гласуването против. Не е ясно колко хора бяха лишени от гласа си заради машинното гласуване и репресиите. Всяка илюзия, че някой е победил, ще се разбие в действителността, така, както се разби илюзията на протестните партии, че имат мнозинство в 45-ото и 46-ото НС. Надяваме се, че грешките няма да се повторят и ще подходим със смирение, обеща Атанасова.

Осъзнаваме необходимостта от правителство, виждаме здравните и икономически предизвикателства. Можете да разчитате на разумно и коректно отношение от страна на ГЕРБ-СДС. Ще бъдем опозиция на очертаващото се ляво-либерално мнозинство.

Не възприемаме ролята си на опозиция като политически инструмент за нагнетяване на напрежение в обществото. Предизвикателствата са прекалено големи, и на тях може да се отвърне само с разумни решения. Ще водим конструктивни и публични разговори с всяка сила и да подкрепим всяко предложение, което отстоява българския национален интерес.

"Същевременно искаме да ви напомни, че през тази година три пъти се явихме на избори и три пъти печелим доверието на повече от 20 % от българските избиратели", допълни още Десислава Атанасова.

Тя заяви, че ПП ГЕРБ е била създадена преди 15 години на днешния ден. В тази връзка Десислава Атанасова благодари на всички симпатизанти и членове на ГЕРБ. "Благодарим ви, няма да ви предадем", заяви още Атанасова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС заяви, че първото предложението на групата ще бъде мораториум върху тегленето на нов държавен дълг до избирането на редовно правителство.

Снимка: Агнес Методиева