Гергьовден с Lupa.bg: Агнешки дробчета по средиземноморски

за 2 порции, 30 мин

Кухня
07:44 - 06 Май 2021
1366
Гергьовден с Lupa.bg: Агнешки дробчета по средиземноморски

Продукти

300 г агнешки черен дроб

1 голяма глава лук

60 г масло

1 ч.л. доматено пюре

100 мл бяло вино

125 мл агнешки бульон или друг по избор

180 г чери домати

2 с.л. зехтин или олио

1 клонче риган

1 с.л. балсамов оцет

1 ч.л. каперси

20 г кедрови ядки

пресен босилек

черен пипер и сол

 

Приготвяне

Обеленият наситнен лук се запържва за кратко в 40 г масло. Добавя се доматеното пюре и се разбърква, къкри 2-3 мин.

Деглазира се с бялото вино и ври докато почти се изпари. Сипва се бульонът и къкри около 10 мин. до леко сгъстяване на соса. Подправя се със сол и черен пипер.

Чери доматите се разполовяват и се маха семето. Кедровите ядки се запичат до златисто на сух тиган.

Загрява се олиото или зехтинът заедно с останалото масло и се добавя клончето риган. В ароматната мазнина се запържва до златисто кафяво агнешкият черен дроб, нарязан на тънки лентички – да остане сочен. Слагат се и издълбаните чери домати и се задушава 1 мин. Полива се с балсамовия оцет.

Доматеният дроб се разбърква с лучения сос и с каперсите и се посолява, ако е необходимо. Поръсва се с още черен пипер и с кедровите ядки, гарнира се с листенца босилек.