Гергьовден с Lupa.bg: Агнешки дробчета по средиземноморски
за 2 порции, 30 мин
Продукти
300 г агнешки черен дроб
1 голяма глава лук
60 г масло
1 ч.л. доматено пюре
100 мл бяло вино
125 мл агнешки бульон или друг по избор
180 г чери домати
2 с.л. зехтин или олио
1 клонче риган
1 с.л. балсамов оцет
1 ч.л. каперси
20 г кедрови ядки
пресен босилек
черен пипер и сол
Приготвяне
Обеленият наситнен лук се запържва за кратко в 40 г масло. Добавя се доматеното пюре и се разбърква, къкри 2-3 мин.
Деглазира се с бялото вино и ври докато почти се изпари. Сипва се бульонът и къкри около 10 мин. до леко сгъстяване на соса. Подправя се със сол и черен пипер.
Чери доматите се разполовяват и се маха семето. Кедровите ядки се запичат до златисто на сух тиган.
Загрява се олиото или зехтинът заедно с останалото масло и се добавя клончето риган. В ароматната мазнина се запържва до златисто кафяво агнешкият черен дроб, нарязан на тънки лентички – да остане сочен. Слагат се и издълбаните чери домати и се задушава 1 мин. Полива се с балсамовия оцет.
Доматеният дроб се разбърква с лучения сос и с каперсите и се посолява, ако е необходимо. Поръсва се с още черен пипер и с кедровите ядки, гарнира се с листенца босилек.