Германците са разделени относно легализацията на канабиса

Две трети от хората над 65 години са против или още не са решили

ЕС
14:21 - 29 Ноември 2021
1139
Германците са разделени относно легализацията на канабиса

Планираната легализация на канабиса в Германия разделя общественото мнение на две равни части според ново допитване, информира ДПА.

Социологическото проучване е направено за вестник "Аугсбургер Алгемайне" и беше публикувано днес. То показва, че 43 на сто подкрепят планираната легализация. Същата пропорция отхвърля плановете.

Това е проблем, който рязко разделя поколенията, като две трети от 18-29-годишните подкрепят легализацията, а две трети от онези над 65 години са против или не са решили.

Новата управляваща коалиция между Социалдемократическата партия, Зелените и Свободната демократическа партия планира "контролирано раздаване на канабис на възрастни за консумация в лицензирани магазини". Това щяло да "контролира качеството, ще предотврати предаването на заразени вещества и ще гарантира защитата на непълнолетните" според коалиционното споразумение.

Генералният секретар на консервативния Християнсоциален съюз (ХСС) Маркус Блуме отхвърли плановете на новата коалиция, като предупреди във вестника: "Канабисът е и остава входна дрога."

"Можете да видите това от Нидерландия, където слабата политика в областта на наркотиците доведе една страна да се превърне в любимо място за организираната престъпност", изтъкна той.