Германия е готова да премести военните си от Ирак в Кувейт

За това съобщиха външните министри на Германия Хайко Маас и военният му колега Аннагрет Крамп-Карренбауер

Свят
11:16 - 07 Януари 2020
1898
Германия е готова да премести военните си от Ирак в Кувейт

Германия е готова да предислоцира част от контингента си с военни инструктори от Ирак в Кувейт и Йордания. За това съобщиха външните министри на Германия Хайко Маас и военният му колега Аннагрет Крамп-Карренбауер в писмо до Бундестага, цитирано от агенция ДПА.

Разместванията засягат инструкторите, които носят служба на базите в Ет-Тадж и в Багдад.

"Разквартированите там военни в близко време ще бъдат преместени в Йордания и в Кувейт. Когато обучението отново може да бъде възобновено, те могат да се върнат", се казва в съобщението. 

При това министрите уточняват, че Бундесвера се готви да остане в Ирак, ако има такава потребност от иракска страна. 

Сега в тази страна се намират около 12- специалисти от Бундесвера, които се занимават с подготовка на местните военни. Шпигел пише, че 32 военни вече са в Йордания. 

Депутатите от Съвета на представителите (парламента) на Ирак в приета на извънредно заседание в неделя резолюция "задължиха правителството да сложи край на военното присъствие на чуждестранни сили в републиката и да прекрати работа в рамките на споразумение по безопасност, подписано със силите на международната антитерористична коалиция.".

Документът е приет при наличие на кворум, но в отсъствието на сунитски и кюрдски фракции.

Заседанието стана на фона на рязко изостряне на обстановката в страната след удара на САЩ в района на летище Багдад в нощта на 3 януари, в резултат, на който загина командващия силите със специално назначение "Ал Кудс" от Корпуса на Революционната гвардия на Иран (елитните части на Въоръжените сили на Иран) ген. Касем Солеймани.