Германия категорично отхвърли претенциите на Полша за репарации

На пресконференция Аналена Бербок твърдо повтори позицията на Берлин

ЕС
17:54 - 04 Октомври 2022
2245
Германия категорично отхвърли претенциите на Полша за репарации

Германският външен министър Аналена Бербок каза на своя полски колега Збигнев Рау във вторник, че няма да плаща никакви репарации от Втората световна война, защото Берлин смята, че въпросът е приключен, предава Асошиейтед прес.

Бербок се обърна директно към Рау на пресконференция във Варшава след разговорите им по теми, включващи искането на Полша за репарации:

"Въпросът за репарациите, както знаете, е приключен от гледна точка на германското правителство", каза тя.

В понеделник Рау подписа нота до Германия с настояване за около 1,3 трилиона долара репарации за материални и други щети и загуби, които Полша твърди, че са й причинени от военновременната окупация на нацистка Германия в периода 1939-45 г.

На пресконференцията Бербок твърдо повтори позицията на Берлин, че въпреки че Германия признава своята историческа отговорност, въпросът е приключен.

Рау каза, че вярва, че тази позиция може да се промени в хода на преговорите, в които се надява Германия да се включи.

Бербок подчерта, че днес двете съседки споделят отговорността да поддържат Европа обединена пред лицето на външни заплахи, като войната на Русия в Украйна. Тя също така подчерта важността на двустранните договори от 1990 и 1991 г., които потвърдиха следвоенната граница на Полша с Германия и добросъседското сътрудничество.

Съгласно проучване, проведено миналата година, 64% от запитаните поляци подкрепят искането на репарации от Берлин за нанесените на Полша щети.

От своя страна германското правителство се противопоставя на всички искания за допълнителни репарации, като настоява, че споразумението "Две плюс четири" от 1990 г., известно още като Договор за окончателно уреждане на въпроса с Германия, е приключило въпроса.

Въпросното споразумение, договорено от бившата Западна Германия и бившата Източна Германия, заедно с Великобритания, Франция, СССР и САЩ, проправя пътя за обединението на Германия и потвърждава границите ѝ.

Сигурността на границите е от голямо значение за поляците поради векове на бурна история.

През 1953 г. тогавашните комунистически управници на страната се отказват от всякакви претенции за репарации под натиска на Съветския съюз, чието желание е да освободи от всякакви задължения Източна Германия, която също е съветски сателит.

Управляващите в Полша националисти от партия "Право и справедливост" обаче са на мнение, че това споразумение е нищожно, тъй като тогава Варшава не е била в състояние да договори справедливо обезщетение. От идването си на власт през 2015 г. ПиС превърна пропагандирането на ролята на Полша на жертва на Втората световна война в един от основните стълбове на политиката си за привличане на националистически настроени избиратели.

Войнствените позиции по отношение на Германия, често използвани от партията, за да мобилизира избирателите си, обтегнаха отношенията с Берлин.

Също във вторник полският депутат Аркадиуш Муларчик, който оглави усилията за преоценка на размера на дължимите от Германия щети, каза, че трябва да се направи подобна оценка на щетите по време на войната, причинени от съветската Червена армия, която също нахлу в Полша през 1939 г. и по-късно се сражава с германците на полска територия, за да ги изгони.

Около 6 милиона граждани на Полша, включително 3 милиона евреи, бяха убити във войната. Някои от тях са жертви на съветската Червена армия, нахлула от изток.