Германия намалява наполовина вноса на руски петрол до лятото

Страната иска силно да намали голямата си зависимост от енергийните ресурси от Москва

Новини
12:21 - 25 Март 2022
1525
Германия намалява наполовина вноса на руски петрол до лятото

Германия ще намали наполовина вноса на руски петрол до лятото, съобщи министърът на икономиката Роберт Хабек, цитиран от Франс прес и ДПА.

До средата на годината вносът на руски петрол ще бъде намален наполовина, а до края на годината планираме да бъдем почти независими, посочи Хабек пред журналисти.

Страната иска силно да намали голямата си зависимост от енергийните ресурси от Русия, като до есента ще може да се справя и без руски въглища.

Този процес обаче се очертава по-бавен за руския газ, от който страната зависеше на над 55 на сто преди кризата, отбелязва АФП. Според Берлин Германия може да стане в голяма степен независима от руския газ до средата на 2024 година.

Преди инвазията в Украйна, Германия внасяше една трета от петрола си и около 45 процента от въглищата от Русия, според статистически данни на германското правителство.

Но вече компаниите, купуващи течни изкопаеми горива, оставят да изтекат договорите им с руските доставчици, не ги възобновяват и се обръщат към други доставчици, изтъква правителството.

Страната вече намали вноса на руски газ през последните седмици и те вече са 40 на сто спрямо 55 на сто преди инвазията в Украйна.

Германия отпусна 1,5 милиарда евро в началото на март за мащабни покупки на втечнен газ, доставян през океана от източници като Катар и САЩ.

Но Германия засега няма терминал за доставка на втечнен природен газ и зависи от инфраструктурите на европейските си съседи.