Германия планира да върне задължителната военна служба

ЕС
17:14 - 05 Март 2024
2304
Германия планира да върне задължителната военна служба

Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус ускорява връщането на задължителната наборна военна служба. Според информация на в. Шпигел- той е наредил на ведомството си до 1 април да представи "варианти за германски модел на военна служба, който да допринесе за националната устойчивост с адаптиран към заплахите принос".

Изданието разполага с официални документи, от които става ясно, че Писториус иска да представи собственото си предложение за модел на наборна военна служба преди следващите федералните избори. Те са чак през есента на 2025 г.

Борис Писториус заминава във вторник сутринта - 5 март - на бизнес пътуване с продължителност няколко дни в Скандинавия. Наред с други неща, той иска да разбере повече за модела на наборна военна служба в Швеция.

От 2017 г. задължителната военна служба отново е в сила в скандинавската страна, но под различна форма. В Швеция всички, които завършват училище, са задължени да служат, а след това армията специално подбира мъжете и жените, които са подходящи за войската. През последните години Швеция успява да генерира достатъчно доброволци за въоръжените сили.

Точно прилагане на този модел в Германия обаче едва ли е възможно, пише Шпигел. В Швеция в армията се набират около десет процента от учениците от даден клас. Приложено в Германия, това би означавало, че Бундесверът ще трябва да обучава 40 000 военнослужещи всяка година. Войските не разполагат с достатъчно казарми и инструктори за това. Реалистичната цифра би била 3000 или 4000 наборни войници, каза Писториус на събитие в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността, която се проведе наскоро.

Конституционният съд в Германия постанови, че по време на задължителна военна служба трябва да бъдат призовавани "възможно най-много наборни войници", а не само малък брой. Предисторията е, че Бундесверът е призовавал само много малка част всяка година, особено през последните години на задължителната военна служба. Този проблем вероятно би възникнал отново, ако бъде въведен модел като този в Швеция, призна Писториус в Мюнхен.

През 2011 г. Германия преустанови задължителната военна повинност и премина към професионални войски.

Междувременно Борис Писториус коментира и откъде е станал течът на разговора между германски военни офицери, който разгневи Кремъл. В него се говори за употребата на ракети "Таурус" за евентуално поразяване на Кримския мост - свързващото звено между континентална Русия и незаконно окупирания Крим.

Германският министър на отбраната заяви, че причината е свързването на един от участниците чрез незащитена връзка.