Германия удвоява субсидиите за отопление

От схемата ще се възползват 2,1 милиона души - основно пенсионери и самотни родители

Новини
16:39 - 16 Март 2022
1921
Германия удвоява субсидиите за отопление

Хората с ниски доходи в Германия ще получат двойно по-големи субсидии за разходи за отопление от вече договорените, тъй като конфликтът в Украйна е повишил допълнително цените на електроенергията, според правителствени източници.

Лявоцентристката коалиция, включваща Германската социалдемократическа партия на канцлера Олаф Шолц, "Зелените" и "Свободни демократи", се е споразумяла за увеличението по-рано днес, съобщиха източниците пред ДПА.

Получаващите субсидии за покриване на жилищни разходи ще получават 270 евро (297 долара), съответно 350 евро за двучленни домакинства.

За всеки допълнителен  обитател на жилището ще се изплащат още 70 евро. Студентите и стажантите, които имат право на финансова помощ, ще получат еднократна сума от 230 евро.

Според предварително публикуваните от правителството данни, от схемата ще се възползват 2,1 милиона души, много от които - пенсионери и самотни родители.

Средствата ще бъдат преведени директно по сметките им, като няма да е необходимо да се подава заявка.

Удвоеният размер на субсидиите трябва да бъде представен за гласуване утре в Бундестага, където управляващата коалиция има мнозинство. 

Лидерката на парламентарната група на социалдемократическата партия Верена Хуберц заяви, че очаква средствата да бъдат изплатени най-късно до края на годината, когато се плащат сметките за комунални услуги. 

Тя обаче добави, че са необходими допълнителни стъпки, за да се смекчи финансовото бреме, и призова за подкрепа на семействата, които не са включени в тази схема, както и за компании, страдащи от високите цени на електроенергията.