Германската посланичка: 6 пъти избори за 3 години - бая са ви!

Българите искат да има стабилно правителство, и Европа иска правителството в България да е по-стабилно, заяви Ирене Мария Планк

Политика
20:42 - 21 Април 2024
3625
Германската посланичка: 6 пъти избори за 3 години - бая са ви!

За 3 г. има шест пъти избори. Това е малко необичайно. Ако погледнем от положителната страна, това демонстрира, че българската демокрация е много жизнеспособна. Но в по-общата картина това демонстрира липса на стабилност, а това не е добре за държавата. Така коментира политическата ситуация в България посланичката на Германия у нас Ирене Мария Планк пред bTV.

По думите й по време на пътуванията ѝ из страната през последните месеци навсякъде хората, независимо от политическите си предпочитания, са казвали: "Слава богу, че имаме правителство".

"Българите искат да има стабилно правителство, и Европа иска правителството в България да е по-стабилно. С нетърпение очаквам да видя какви ще бъдат резултатите от предстоящите избори и се надявам заедно с българите да имаме повече стабилност след тях", коментира тя.

Планк подчерта, че за Германия България е "доверен приятел" в региона и разчита на страната ни.

Тя изтъкна още, че напрежението между Израел и Иран, което ескалира през последните седмици, ще има сериозни икономически последствия за цяла Европа – по-високи цени на петрола.

"Светът се опитва да успокои това напрежение. Външният министър на Германия г-жа Анналена Бербок посети региона отново – тя вече 7 пъти пътува до този регион от 7 октомври насам (началото на войната между Израел и "Хамас"). Работим в тясно сътрудничество и с нашите европейски партньори – съюзниците от НАТО", изтъкна Планк.

Посланичката на Берлин в София не се ангажира с прогноза дали се очаква ново повишение на цените на горивата.

"Според мен Европа е в много добра форма да се справи. Относителният дял на възобновяемите енергийни източници много се повиши – това е начинът. Също да държим стабилни цените на основните продукти", уточни Планк.

Тя даде за пример начина, по който Федералната република се справя с икономическата криза, предизвикана от коронавируса и войната в Украйна: "Германия, която през 2024 г. беше четвърта по индустриално производство, сега се качи на трето място. Сигурна съм, че ще излезем по-силни и по-големи от ситуацията", прогнозира Планк.