Германската прокуратура претърсва офиси на "Фолксваген"

Компанията призна, че е манипулирала дизеловите емисии на изгорели газове със специален софтуер

Свят
11:43 - 04 Декември 2019
1696
Германската прокуратура претърсва офиси на "Фолксваген"

Следователи от прокуратурата в Брауншвайг претърсиха бизнес помещения на "Фолксваген" във Волфсбург, съобщава "Ханделсблат". Причината е разследването, свързано с дизелови превозни средства с двигатели от тип EA 288, заяви компанията.

Твърденията се основават на технически факти, които самият компетентен орган за разследване и лицензиране разкри на ранен етап. "Фолксваген" си сътрудничи с прокуратурата, въпреки че компанията счита тяхното юридическо тълкуване и произтичащото от него разследване за неоснователни.

Двигателят с обозначението EA 288 е уличен за централен обект в манипулациите с отделяни емисии. Говорител на "Фолксваген" заяви, че това не е разследване срещу самата компания, а срещу лица, "далеч под борда".

"Фолксваген" призна през септември 2015 г., че е манипулирал дизеловите емисии на изгорели газове със специален софтуер. Това е гарантирало, че дизеловите автомобили спазват границите за азотния оксид на тестуването, но на пътя токсичните емисии са многократно повече.

Процесът по скандала струва на групата досега над 30 млрд. евро. Поради обявените манипулации на по-стария тип двигател EA 189, помещенията на фабриката на "Фолксваген" във Волфсбург вече бяха претърсени десетки пъти.