Германски милиардер увеличи дела си в Lufthansa на 10%

Клаус-Михаел Кюне вече е най-големият частен акционер в авиокомпанията

Новини
17:14 - 12 Април 2022
1466
Германски милиардер увеличи дела си в Lufthansa на 10%

Германският милиардер Клаус-Михаел Кюне, собственик на логистичния гигант „Кюне+Нагел“ (Kuehne+Nagel), стана вторият най-голям акционер в авиокомпания „Луфтханза“ (Lufthansa), съобщиха Белга и швейцарската финансова агенция AWP.

След като придоби дял от 5% в началото на март, 84-годишният бизнесмен, увеличи участието си в „Луфтханза“ до 10% на 8 април, според информация на финансовите пазари. Богатство на Кюне се оценява на над 30 милиарда евро.

Така той става най-големият частен акционер в авиокомпанията след германската държава, която притежава 14%, след като спаси авиокомпанията от фалит в началото на пандемията от Covid-19.

Финансовото дружество „Кюне Нолдинг“ (Kuehne Holding AG), базирано в Швейцария, притежава (по данни към декември 2021 г.) 53% от акциите в „Кюне+Нагел“. „То ще бъде стабилен, надежден и дългосрочен партньор“, увери неговият президент и главен изпълнителен директор Карл Гернант.

Инвестицията „много добре допълва съществуващото портфолио, обединяващо няколко независими участия“ в сектора на логистиката, заяви Клаус-Михаел Кюне, който е един от най-богатите хора в Германия.

В основата на богатството му е дружеството „Кюне+Нагел“, основано в Бремен от дядо му и неговия съдружник през 1890 година. Централата на компанията е в швейцарския град Шинделеги, в кантона Швиц, известен с благоприятната си данъчна система.

Кюне, който притежава също така 30% от капитала на корабостроителната фирма „Хапаг-Лойд“ (Hapag-Lloyd), влиза в семейното дружество през 1958 г., след което става негов директор. В момента е почетен президент.

Милиардерът не уточнява бизнес намеренията си, но неговата логистична група е един от основните клиенти на товарното подразделение на германския авиопревозвач - „Луфтханза Карго“ (Lufthansa Cargo), пише money.bg.