Гешев: Добре работя с МВР

Новини
11:47 - 24 Юли 2020 (обновена)
2506
Гешев: Добре работя с МВР

За да бъдат постигнати резултати, е необходимо да има взаимодействие между институциите. Резултатите показват, че това е правилният подход и че между прокуратурата и МВР се изгради едно добро взаимодействие както на централно, така и на местно ниво, което води до добри резултати. Това каза на брифинг главният прокурор Иван Гешев.

Благодаря на всички служители на МВР за свършеното през годината. Само преди три години ако някой кажеше, че проблемът с телефонните измами кажеше, че може да бъде решен в приемливи граници, щеше да му се отговори, че това е невъзможно. А сега това е факт, заяви Гешев.

"Ние не може да се преборим с битовата престъпност, никоя държава не го е направила, но имаме сериозен спад, заяви главният прокурор.

Той даде за пример Пловдив, където с месеци няма регистрирано престъпление.

„Само преди 3 години ако някой казваше, че проблемът с телефонните измами може да бъде решен в приемливи граници, никой не вярваше, че това ще е възможно. Този проблем засяга най-уязвимата част от нашето население. Тези хора крадяха от нашите родители, майки, бащи, баби и дядовци. Факт е, че в сравнение с изминалите години има огромен спад на тези измами“, посочи главният прокурор.

Гешев благодари на служителите на МВР за издържливостта и жертвите, които са направили. Той припомни, че когато повечето хора са били по домовете си по време на извънредното положение, полицаите са изпълнявали своя дълг.

Спрямо 2017 г. телефонните измами са намели с 94% по-малко, спрямо 2018 г. - с 91% по-малко, а спрямо 2019 г. - с 90% по-малко, заяви Гешев.

Значително са намалели и кражбите. Днес например на територията на цялата страна за извършени само 3 кражби, докато преди имало дни, в които за 24 ч. те са били 25-30, допълни той.