Гешев за думите към Дишева: Не смятам да се извинявам

Нямала чувство за хумор, смята избраният за главен прокурор

Новини
12:33 - 18 Ноември 2019
2826
Гешев за думите към Дишева: Не смятам да се извинявам

"Прочетох, че някой иска да се извиня. Не смятам да се извинявам на някой за това, че този някой няма чувство за хумор. А иначе, дай Боже, и мен така да ме заплашват – че ще имам блестяща политическа кариера”. Това обяви Иван Гешев, който преди дни беше преизбран от Висшия съдебен съвет (ВСС) за главен прокурор, по повод призива да се извини на съдия Атанска Дишева. По време на заседанието на ВСС за прегласуването на кандидатурата на Гешев Дишева се оплака пред колегите си от ВСС, че кандидатът за нов главен прокурор ѝ казал: „Поздравявам ви, г-жо Дишева – пред Вас стои блестяща политическа кариера. От Вас ще излезе прекрасен общински съветник”.

Атанаска Дишева е една от четиримата, гласували против избора на Иван Гешев за главен прокурор. 

„В България винаги има протести за нещо - това означава, че има гражданска позиция. Хората изразяват мнението си. Едни харесват процедурата, други не я харесват. Едни смятат, че са големи. Други смятат, че не са толкова големи, че има около 100 човека. Въпрос на гледна точка - всеки вижда, каквото иска“, заяви Гешев.

Според него проблемът идва от една политико-олигархична група, която се притеснява от закона. „Тази група няма практиката да спазва закона - просто не иска да има избора, който на нея не ѝ харесва“, заяви новоизбраният главен прокурор.

По думите на Гешев протестиращите проявяват безпринципност, защото е имало и други три случая, в които председателят е бил само един. Той даде пример с избора на Борис Велчев за главен прокурор, на председателя на Върховния касационен съд и на председателя на Международния валутен фонд.