Гигантски развъдник за пъстърва вдигат край Велико Търново

У нас
12:58 - 10 Октомври 2019
11076
Гигантски развъдник за пъстърва вдигат край Велико Търново

Едно от най-големите пъстървови стопанства се прави край великотърновското с. Къпиново. Проектът е съгласуван с „Басейнова дирекция” – Плевен, РИОСВ – Велико Търново, и общината в старата столица.

С решение на Общинския съвет още миналата година на инвеститора бе позволено да ползва терени и местната власт вече одобри изменението на подробния устройствен план за имота. Инвестицията в рибния комплекс е близо 1 млн. лв., като голяма част от парите идват по европроект. Останалата част от вложението е на фирмата-собственик, пише в. „Борба”.

Дружеството реализира своето пъстървово стопанство, което ще е едно от най-големите в Централна Северна България, на собствени ниви с обща площ от 50 дка, но реално от тях ще се ползват половината.

Земите са необработваеми. Комплексът включва риболюпилня и седем отделни басейна, четири от които угоителни. Любопитен детайл е, че тъй като имотът не е присъединен към мрежата за еленергия и доставката й ще е доста скъпа, захранването с електричество ще се осъществи чрез монтиране на соларна система. Зелена светлина за проекта е дала и Регионалната екоинспекция.

Басейните с пъстърва се свързват с близката р. Веселина, откъдето ще се пълнят. Районът е екологично чист и неслучайно там се намира и яз. Йовковци, от който регионът се снабдява с питейна вода. Във Великотърновско вече възродиха и друго известно пъстървово стопанство, което е съществувало още от социализма – това край Мусинската пещера.