Гласът на Радев отекна зловещо: Русия е агресор, но Украйна само жертва ли е?

Евродепутатът Иво Христов се обяви и против Еврозоната от 2025-а, и срещу изкуствения интелект

Политика
15:03 - 12 Май 2023
6381
Гласът на Радев отекна зловещо: Русия е агресор, но Украйна само жертва ли е?

Президентът Румен Радев замина на официално посещение в Република Южна Африка, но гласът му продължи да отеква у нас - този път не чрез някой от служебните му министри, а чрез бившия му мачалник на кабинета, журналист и настоящ евродепутат Иво Христов. Представителят на левия печат в Страсбург бе гост на форума за прогресивните политики, организиран от безспорния авторитет в ЕС Сергей Станишев. И се оказа в тежък дисонанс с куп участници на събирането, включително и панелисти от чужбина, които за пореден път призоваха за безусловно осъждане на руската агресия. 

Вместо да се солидаризира с тях, Христов се оказа на коренно различна позиция и провокира смесени реакции с думите си: 

"Тая големи резерви към опростения анализ на войната, свеждащ се до 2022 г. Нещата са много по-сложни и не започват от миналата година, а дори не и от 2014 г. Това, че трябва да осъдим агресията е безспорно, но трябва ли да бъдем снизходителни в подкрепата си към страната-жертва, независимо как действа тя?". Докато говореше с интонацията на Радев, евродепутатът и дългогодишен политически анализатор в пресата у нас си спечели както аплодисменти от част от слушателите, така и повдигнати вежди от други. 

А за капак, учуди мнозина с прогнозата си за евентуален бъдещ срив на еврото в контекста на споровете кога би било подходящо у нас единната валута да бъде възприета след поредното отлагане: 

"Не споделям нормативния ентусиазъм по отношение на приемането на еврото. То е естественият хоризонт за развитие на България, но дали сега - е предмет на сериозен анализ. Не толкова за отражението на валутата у нас, а за бъдещето й изобщо. Не е толкова безоблачно, колкото ни се представя", намекна той, но не пожела да разгърне опасенията (или информацията - б.р.) си по въпроса.

Иначе Христов говори за навлизането на изкуствения интелект в бита на модерния човек, както и в производството, като отбеляза, че за пръв път става въпрос за появата на автономна форма на интелект, поставяща под въпрос бъдещето на човека като биологичен вид. "Както казва един съветник на Илон Мъск - "той рискува да бъде най-висшето творение на човешкия род. Но и последното, тъй като след него всички ние рискуваме да станем излишни", цитира евродепутатът, с което косвено влезе в унисон с притесненията на соцшефката Корнелия Нинова именно по отношение на AI.