Главчев: Приемам да съм премиер, ако президентът ми предложи

Няма от какво да се срамуваме, вършим си работата прилично, заяви министър-председателят

Топ
17:55 - 05 Август 2024
1586
Главчев: Приемам да съм премиер, ако президентът ми предложи

Ако президентът ми предложи да съм премиер, ще приема.

Това заяви настоящият министър-председател Димитър Главчев на брифинг в МС, свързан с постановление на МС за образователната система.

Преди известно време, Главчев се бе произнесъл по темата, като заяви същото - че би се съгласил да поведе още едно служебно правителство.  

"Президентът чете списъка в конституцията, който КС постави в действие. Ако президентът Радев отново ми предложи поста, ще приема, заради целия екип, с който работих", каза Димитър Главчев относно съставянето на нов служебен кабинет.

"Няма от какво да се срамуваме, вършим си работата прилично. Да не забравяме, че организирахме чисти и прозрачни избори, каквито не сме виждали до този момент", добави Главчев.

На брифинга, където служебният премиер смая с признание, стана ясно, че днес на подпис е прието постановление, съгласно което се отпускат 184 000 000 лева, чрез бюджетите на МОН, Министерство на здравеопазването, Министерство на околната среда и водите и Министерство на земеделието и храните за възнаграждение във ВУЗ и научните организации.

"Избързахме, тъй като не знаем какво ще се реши, за да не кажат хората - те се скриха и не си изпълниха обещанието, затова го направихме в толкова спешен порядък, за да са спокойни синдикатите и хората в академичния състав", каза Главчев.

"Министърът на образованието и науката Галин Цоков припомни, че преди няколко месеца са отпуснати над 70 млн. за повишаване на заплатите на академичния състав. Тези 184 млн. лева ще доведат до това, че заплатата на най-ниската академична длъжност асистент ще нарасне до 2516 лева", каза Цоков.

"За една година заплатата на асистентите ще се увеличи с 1 000 лева", допълни той.