Главчев: Срещата в Швейцария е пътят към справедлив и траен мир

Над 80 страни присъстваха на конференцията за мира в Украйна, обяви премиерът

Политика
12:05 - 19 Юни 2024
1302
Главчев: Срещата в Швейцария е пътят към справедлив и траен мир

Служебният министър-председател коментира на заседание на МС срещата в Швейцария, настроенията в ЕП и справянето с бедственото положение в България след градушките.

„Всички се убедиха как бързо умеем да действаме”, каза Димитър Главчев за работата на МС в последните дни. „Когато изпадат в бедствие на българските граждани трябва да им се помага своевременно”. Това призова той призова бъдещото правителство.

Относно конференцията за мира в Украйна Главчев каза: „Това е първата такава среща на високо равнище. Над 80 страни присъстваха, повечето се обединиха, а всички държави на ЕС подписаха това комюнике. Това е пътят към справедлив и траен мир”. „Всички предложения трябва да бъдат съобразени с международното право, хартата и устава на ООН, за да бъде траен мирът”, добави той.

Главчев посочи и основните теми на конференцията: ядрената безопасност, корабоплаването в Черно и Азовско море и обстрелването на търговки доставки, връщането на военопленници и депортирането на 20 000 украински деца в Русия и Беларус.

Служебният министър сподели, че в ЕП има „много сериозна настройка да се формира коалиция между Европейската народна партия, социалистите и „Обнови Европа”.