Глоба до 500 лева на отказалите тест за Ковид-19?

Депутатите внесоха 19 нови предложения за Закона за извънредната ситуация

Актуални новини
12:38 - 19 Март 2020
1651

19 нови предложения са внесли депутатите в деловодството на Народното събрание до крайния срок – вчера 18 часа. Те ще бъдат обсъдени днес в правната комисия.

Сред предложенията от управляващите са контактните лица, които откажат да бъдат тествани за вируса да се гобаяват от 50 до 500 лв., а тези, които нарушават епидеминчните мерки от здравния министър или директора на Регионалната здравна инспекция ще бъде глобяван 5000 лв. Ресторантьорите и собствениците на барове, които отворят заведенията си по време на епидемията пък ще бъдат гобявани 15 хил. лв.

Полицаите и пожарникарите пък да дават писменото си съгласие, че ще работят над ограниченията за извънреден труд, а при несъгласие не им се търси дисциплинарна отговорност.

Търговците на едро не могат да доставят лекарства, апаратура или предпазни средства с надценка над 15%. Аптеките пък ще дават лекарства по рецептурна книжка без да се представя рецепта.

Внесени са и предложения за промени в Закона за Черноморското крайбрежие и в правилника за прилагане на Закона за държавната собственост.

Идеята е да се удължи срока на договорите за концесия с година, за да може да се компенсира евентуалната невъзможност да се ползват през тази година, а подаването на документи да се извършва изцяло по елекронен път. Предвижда се и концесионерите да не изпълняват всичките си задължения по закон, с цел да се избегне пряк контакт и риск от заразяване.

От ГЕРБ предлагат и да бъдат облекчени туроператорите, като сроковете за възстановяване на суми от туроператорите вече да не са 14 дни, а да се договаря между пътуващия и туроператора. Като може да не се отменя екскурзията, а да се издаде ваучер за друго пътуване, който да се ползва в срок от 1 г.

Друга идея е във всеки район да се осигурява по един нотариус на всеки 30 хил. жители и да не се налагат никакви запори върху имущество, банкови сметки, заплати и пенсии.
Изтичащите ТЕЛК решения да се удължават с два месеца след края на извънредното положение.

В предложените промени фигурират и обещаните 60% от заплатата на всеки, който ще трябва да бъде съкратен заради извънредната епидемична обатсановка. Парите ще се осигурят от фонд „Безработица“.
На територията на друга област да могат да бъдат командировани инспектори на районните здравноосигурителни каси и здравни инспектори от регионалните здравни инспекции. Заявления жалби и др. документи свързани с обезщетения да се подават само по електронен път.

От БСП предлагат в случай, че някое предпритие не е предприело нужните противоепидемични мерки, може да бъде спряна работата в него по инициатива на синдикална организация, а работниците имат право да не отидат на работа и да получат обезщетение, ако работодателят не е подсигурил всички условия за безопасност от заразата.

Здравният министър със заповед да определя какво да е заплащането за медицинския ерсонал на първа линия в борбата с Ковид-19, предлага още левицата.
От „Обединените патиоти“ са внесли текстове, според които всеки, които разпространява фалшиви новини в медиите и социалните мрежи може да влезе в затвор до 3 г.

Предлагат също до прекратяването на изънредното положение да спрат да текат всички срокове по кредите, а министърът на икономиката да решава каква да е максималната цена и надценка на стоките от първа необходимост.

Хасан Адемов от ДПС е внесъл предложение, бременните и майките на малки деца и деца с увреждания да могат да си вземат платен или неплатен отпуск и работниците, които са на и над 60-годшна възраст.