Гневни българи щурмуват Габрово за нов протест

Жандармерията свали шлемовете в знак на съпричастност с демонстрантите

Крими
08:23 - 13 Април 2019
2224
Гневни българи щурмуват Габрово за нов протест

Пореден масов протест се очаква в Габрово и днес. В демонстрацията срещу циганската престъпност ще се включат и много хора от други градове. Недоволството не стихва, след като продавачът в местен магазин Венцислав Иванов беше нападнат от трима роми в неделя - братята Йордан и Петко Асенови и техният племенник Никола Монев.

Преди бунтарите да излязат на улицата в Габрово за извънреден брифинг се очаква да пристигне министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Засиленото полицейско присъствие в града остава, предаде БНР.

Недоволство сред протестиращите предизвикаха действията на жандармерията в четвъртък вечерта, когато пострадаха журналисти и една жена.

Ренета Енчева разказа, че в групата им имало 10-годишно дете. По време на сблъсъците го прегърнала, за да го защити и понесла удари от полицейски палки. „Когато попитах защо ме удрят, казаха „какво правиш там с детето“. Носихме голямо знаме, взеха го и го хвърлиха на земята. Мисля, че полицията се опитва да наплаши хората, за да се откажат от протестите“, каза тя.

Напрежението в Габрово ескалира, след като роми нанесоха побой на продавач в магазин в неделя вечерта. Протестът снощи премина без инциденти.

Протестът в четвъртък вечерта бе потушен с полицейско насилие

Циганите, нападнали продавач в денонощен магазин в Габрово са двама братя и техният племенник. Имат дебели криминални досиета и са осъждани многократно.

Освен богатия опит в извършване на различни престъпления, тримата роднини имат и друга обща черта - неграмотни са. Йордан Асенов има завършен едва пети клас, но по-големият му брат Петко е абсолютно неграмотен. Племенникът им Никола Монев пък стигнал чак до седми клас, но така и не се научил да пише и чете.

Йордан извършил нападението в изпитателен срок на присъда от 2016 година. Тогава получава условно 1,3 г. за кражба на автомобил. По-големият брат Петко пък последно е осъден преди 4 години за кражба. Той изтърпял 8-месечно наказание и е освободен от затвора през април 2016 г.

Най-малкият нападател пък е лежал за грабеж през 2017 г., когато все още е бил непълнолетен. Пред съда и тримата обвиняеми казаха, че съжаляват и не са искали да се стига до бой.

Йордан поиска да бъде освободен, защото трябва да наглежда болните си родители. Петко пък помоли да бъде пуснат, за да се грижи за 5-годишното си дете. И двамата работят в сметосъбирането в Габрово.

„Влязохме да си купим цигари, имаше едно момче вътре - дразнихме се с него. Излязохме вънка, ударих му един шамар, тогава дойде продавачът и ни направи забележка. Познавам го - продавача - и друг път съм бил в магазина. Продължих да си говоря с другия, обаче продавачът ме бутна в гърдите да изляза, иначе щял да ме удари. Започнахме да се бутаме и така започна боят. Брат ми ни разтърваше през цялото време” , разказа Йордан в съдебната зала.

Служебните адвокати на обвиняемите казаха, че става дума за обикновено битово сбиване, а не за тежко умишлено престъпление. Според тях ситуацията е нагнетена от фейсбук и улицата, а ако нападателите не били от ромски произход, а от български, никой нямало сега да бъде в съдебната зала. Те настояха за по-леки мерки за неотклонение като подписка или въобще да не им бъдат налагани такива.

Заради ексцесиите в Габрово местният полицейски шеф хвърли оставка. До решението се стигна, след като премиерът Бойко Борисов призова началникът на МВР в града Борислав Бончев да си тръгне, защото не е успял да се справи с натегната ситуация.

Протестът снощи, за щастие, мине без агресия. Демонстрацията започна мирно от централния площад на града. Близо 500 човека се събраха пред сградата на общината и за пореден път отново поискаха от институциите сигурност, както и равни права и задължения за всички български граждани.

Не може повече да се търпи, щом те са оправдани, защитени, нахранени, без да ходят на работа, без да си плащат сметките, без да плащат данъците, а ние се трудим, да кажем, че това стига, заяви един от демонстрантите.

Шествието премина по централните улици и булеварди на града и затрудни движението. Жандармерията препречи с плътен кордон пътя на протестиращите към къщи, обитавани от ромски семейства. Това породи недоволство сред хората, които ги освиркаха. Тогава обаче униформените свалиха шлемовете и щитовете си и бяха аплодирани от протестиращите. Така на практика протестът приключи.