Голям спад в търговията с недвижими имоти у нас

Цените на жилищата и къщите в никакъв случай няма да спаднат

Новини
17:15 - 19 Януари 2024
48793
Голям спад в търговията с недвижими имоти у нас

Мнозина българи се оплакват от цените на недвижимите имоти у нас, но истината е, че всеки гледа да инвестира спестявания именно в апартаменти и къщи. От известно време доста специалисти в областта дискутират темата дали този балон ще се спука. И отговорът е "не". Поне не и на този етап.

Оказва се, че цените скачат с по 10-15% годишно след 2019 г. На фона на сумите в Европа, ние имаме все още едни от най-евтините недвижими имоти.

Най-скъпо е в Цюрих, където квадратният метър средно е 24 935 евро, следван от Женева с 18 821 евро. Лондон е на трето място с 16 193 евро/кв.м, а на четвърто е Париж с 12 300 евро/кв.м.

В Източна Европа лидер по този показател е чешката столица Прага с 8 953 евро/кв.м, следвана от Братислава с 4 996 евро/кв.м.

Има спад при броя на реализираните сделки, но той не е толкова голям както в САЩ и Европа. Ниските лихви на банките са една от основната причини пазарът на имотите да е в добра кондиция.

Наблюдава се спад на ръстовете при цените на имотите, който вероятно ще продължи и през настоящата година. Но като цяло не се очакват някакви катаклизми на имотния пазар, както и шоково повишение на лихвите по кредите. Което пък гарантира, че интересът за закупуване на нов дом за живеене или инвестиция, ще продължи да бъде голям.

Анализите показват, че в дългосрочен план цените на имотите в никакъв случай няма да спаднат.

Най-голям е регресът при покупко-продажбите в Стара Загора – 20%, следван от Велико Търново – 17%. С 15% са били по-малко в Бургас, а като цяло за страната общо спадът е 13%.

За София намалението е най-слабо – само 10%.

За Черноморието спадът на броя на сделките е най-голям в община Царево – 33%. За Несебър спадът е 18%.

Въпреки спада на обема на сделките в страната, пазарът е динамичен за големите градове. Процесът по приемане на страната в еврозоната ще окаже позитивно влияние на пазара в аванс.

Очевидно е забавянето при сроковете за реализиране на жилищата на пазара, а хората трябва да внимават при проекти "на зелено" с неосигурено банково или собствено финансиране.

Проблемен е и офисният пазар, увеличаващи се незаети офисни площи, но от друга страна се наблюдава значителен интерес за покупвка на имот от българи, живеещи в чужбина. Най-търсените имоти, разбира се, са в София, Пловдив, Варна и Бургас.