Горанов: Издирваме привилегированите от Държавната комисия по хазарта

Актуални новини
11:45 - 26 Юни 2020
2466
Горанов: Издирваме привилегированите от Държавната комисия по хазарта

За много хазартни оператори Държавната комисия по хазарта е приемала да се прилага 20% такса върху комисионните, а не 15% такса върху получените залози. 

Това заяви от трибуната на Народното събрание финансовият министър Владислав Горанов по време на редовния парламентарен контрол. Според него обаче в случая това не е важно, защото тогавашният финансовият министър не е бил информиран от комисията как се прилага законът. 
 
"Може би на първо място трябва да се предостави информация спрямо кои хазартни оператори са прилагали 20% такса върху комисионната, а не 15% такса върху получените залози. Така ще се разбере кои са били привилегировани и кои непривилегировани, без да се поставя под съмнение дали по този начин се нарушава изискването на законодателството за опазване на данъчноосигурителната тайна", допълни още министър Горанов.

Междувременно парламентът прие решение, с което възложи на финансист номер едно в срок до 10 юли да предостави пред Народното събрание детайлна информация за броя на организаторите на хазартни игри, както и за бюджетните постъпления от такси и данъци от хазартния сектор за последните 5 години.