ГОРЕЩА ПРОГНОЗА: Новите избори с две ДПС, две БСП и две Величия

Мария Павлова ще откаже да е правосъден министър в новия служебен кабинет, за да се кандидатира за главен прокурор, смятат юристи

Актуални новини
11:21 - 07 Август 2024
1799
ГОРЕЩА ПРОГНОЗА: Новите избори с две ДПС, две БСП и две Величия

Очертават се избори с участие на две ДПС, две БСП и две Величия, коментираха юристи, според които предстоят интересни събития и в трите формации.

За ДПС сценариите са най-непредсказуеми. Според част от наблюдателите, депутати и членове, които застанаха зад Ахмед Доган, ще свикат Централен съвет за насрочване на Национална конференция, която да изключи посочените от почетния председател шестима от ръководството (Делян Пеевски, Хамид Хамид, Станислав Анастасов, Халил Летифов, Ертен Анисова и Радослав Ревански). Други смятат, че Делян Пеевски ще свика висшия партиен орган и ще изключи т. нар. деребеи. Според друг сценарий ще има състезание кой първи да внесе в ЦИК листа за регистрация, а в най-лошия вариант ще бъдат регистрирани две листи (едната на коалиция, за да се използва друга партия), пише още "Труд".

В БСП също не се знае кой ще регистрира листата, засега Корнелия Нинова не е отписана от съда като председател, а Атанас Зафиров продължава да настоява да получи легитимност като временно представляващ партията, коментират членове на Националния съвет. Част от социалистите стоят твърдо зад Нинова, а другите са против нея. Широко рекламираното ляво обединение било нежелано за голяма част от партийците, които се аргументирали с това, че повечето лидери на партии в левия сектор са работили срещу БСП в кампаниите. Настоящи депутати казаха, че не са съгласни да бъдат давани избираеми места на други формации, защото и без друго от повечето от избирателните райони БСП не вкарва депутати.

“Величията” вече казаха, че ще се явяват без Николай Марков. Ивелин Михайлов оповести, че този път ще е водач на листи, а подполковник Николай Марков се закани да регистрира нова партия.

“Има такъв народ” върнаха празна папката с третия мандат на президента Румен Радев, а Назарян неотдавна отказа да стане служебен премиер.

Служебният министър-председател Димитър Главчев обяви онзи ден, че отново би приел поста в служебното правителство. “Ако на мен ми предложи президентът Радев отново поста, аз ще го приема, заради целия екип, с който работим”, заяви той.

Конституционната процедура предвижда разговори на държавния глава с всички възможни кандидати за служебен министър председател, посочени в основния закон, коментира пред “Труд news” преподавателят по конституционно право в СУ “Климент Охридски” доц. Наталия Киселова. Тя припомни, че в чл. 99, ал.5 на Конституцията като възможности за служебен министър-председател са посочени председателят на НС, управителят или подуправител на Българската народна банка, председателят или заместник-председател на Сметната палата и омбудсманът или негов заместник. Последните двама отпадат, тъй като страната ни няма омбудсман от април, а зам.-омбудсман от края на март.

Киселова припомни, че онзи, който приеме да стане служебен премиер, след това участва заедно с президента в консултациите с представители на парламентарните групи. В основния закон не е посочен срок за консултациите, не е казано и дали би следвало да се провеждат отделно с партиите, или може да бъдат поканени заедно за разговор.

След консултациите с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен премиер президентът назначава с указ служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. Очаква се изборите да са на 13 октомври.

Юристи разкрих че се очаква сегашният министър на правосъдието Мария Павлова да откаже отново да поеме поста. Причината е, че Павлова е един от възможните кандидати за главен прокурор на страната.