Горят книги в Китай

Министерството на образованието издаде заповед да се унищожат "незаконни" и "неподходящи" материали, използвани в училищните библиотеки

Новини
17:22 - 09 Декември 2019
2410
Горят книги в Китай

Местна библиотека в Северозападен Китай е критикувана за изгаряне на книги в съответствие с национално искане да се унищожат "незаконни" и "неподходящи" материали, използвани в училищните библиотеки, пише "Гардиън", цитиран от News.bg.

През уикенда се появиха снимки, на които две жени горят книги в библиотека в провинция Гансу. Според китайски медии статия на интернет страница на страната разкрива подробности за унищожаване на незаконни, религиозни и други книги.

В началото на октомври Министерството на образованието нареди всички начални и основни училища да изчистят библиотеките си от материали, които са разглеждани като незаконни, неподходящи и остарели като част от усилия за "създаване на здравословна и безопасна среда на образование".

През последната година Китай конкретно се съсредоточи върху регулиране на съдържанието, което младите китайски граждани виждат. Тази година китайските власти призоваха за промяна на "патриотичното образование" в училищата.

Министерството на образованието издаде заповед за премахване на книгите и други материали, които заплашват националната сигурност, вредят на социалната стабилност или националната чест. Книги, които насърчават суеверия, незаконна религиозна дейност или "неправилен мироглед и ценности", трябва да бъдат унищожени.

Училищата трябва да изпълнят заповедта до края на март 2020 г.

Новината, че в Китай изгарят книги предизвика недоволството на коментатори и интернет потребители, които напомниха за династията Цин, когато са унищожавани книги и учени са изгаряни живи като начин за контрол на населението и превенция на критика към режима.

Някои сравняват новината с горенето на книги в Нацистка Германия през 30-те г. на миналия век.

Други пишат саркастично, че "невежеството е сила".