Говорит Москва: Русия официално обяви Симеон II за цар

Митрополит Николай отсрами българския елит като заяви на външния министър на Московската патриаршия, че Русия и Украйна водят братоубийствена война

Политика
13:47 - 09 Декември 2022
7968
Говорит Москва: Русия официално обяви Симеон II за цар

Точно 76 години, след като невръстният цар Симеон II и семейството му бяха прогонени от България вследствие на наложен и контролиран от Съветска Русия референдум срещу монархията, Русия на Путин явно реши да поправи историческата си грешка и обяви същия Симеон Сакскобурготтски за цар на България. Това се случи по време на посещението у нас на председателя на Отдела "Външни църковни връзки" на Руската православна църква митрополит Волоколамски Антоний, известен като външния министър на Московската патриаршия.

Поводът за неговата визита е 70 години от основаването на Подворието на Патриарха Московския и на цяла Русия в София, като навръх Никулден - 6 декември той отслужи тържествена литургия в столичния храм "Св. Николай“, наричана Руската църква.

Руският владика се срещна с български митрополити, като по време на разговорите си и църковните служби бе придружаван от руския посланик в София Елеонора Митрофанова и от лидера на АБВ Румен Петков. 

А портретът от стената само ме следи: Руският посланик Елеонора Митрофанова приветства в посолството в София външния министър на Руската православна църква митрополит Антоний. На стената зад тях висят портретите на руския президент Владимир Путин и на външния министър Сергей Лавров

Митрополит Антоний от Москва не бе приет от нито един действащ български държавник, но пък бе личен гост в двореца "Врана" на бившия цар и екс премиер Симеон Сакскобургготски. Всъщност синът на цар Борис III бе единственият високопоставен, макар и не реално във властта политик, който разговаря с руския владика в разгара на войната на Русия срещу Украйна.

Както е известно Руската православна църква начело с патриарх Кирил всеки ден отслужва молебени за победа на руската армия в Украйна, а руският патриарх обяви, че руските войници, загинали в Украйна, ще получат опрощение на греховете.

Симеон II разговаря любезно в дома си във Врана с владиката Антоний и Митрофанова

На сайта на Московската патриаршия се появи любопитно съобщение, че митрополит Волоколамски Антоний е бил приет от главата на Българския царски дом Симеон II Сакскобургготски, което фактически означава, че Руската православна църква официално признава Негово Величество за български цар и за единствен претендент за българския трон.

В сайта на Отдела за външно-църковни връзки на Руската патриаршия се казва, че митрополит Антоний „топло е приветствал Симеон II от името на Московския патриарх Кирил“, като е отбелязал ролята му за „запазването на единството на БПЦ“, както и „личния му принос в укрепване на отношенията между Руската и Българската православни църкви“.

"На свой ред Цар Симеон ІІ изпрати благопожелания до главата на Руската църква", четем пък в официалния сайт на Сакскобургготски. Симеон и гостите му символично се снимаха пред портрета на цар Борис III, който пък макар да бе съюзник на Хитлер по време на Втората световна война, не обяви война на СССР.

Пратеникът на патриарх Кирил беше посрещнат пред Руската църква с протест. Граждани разпънаха плакати "Тук не е Москва", "STOP PUTIN, STOP WAR" и скандираха "Убийци. Хората протестираха срещу войната в Украйна и присъствието на представител на страната агресор в България, както и срещу подкрепата на Московската патриаршия за руската армия.

Докато течеше демонстрацията, митрополитът отслужи в църквата архиерейска света литургия заедно с Ловчанския митрополит Гавриил и Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Светия синод на Българската православна църква.

Мелнишкият епископ Герасим и Ловчанският митрополит Гавриил отслужиха литургия в Руската църква навръх Никулден заедно с руския владика Антоний

Според сайта "Двери" на службата в руското подворие на 6 декември са пристигнали и руски дипломати от близки на Владимир Путин страни – руските посланици в Сърбия и в Северна Македония, както и посланикът на Беларус у нас Никита Лешуков. Присъствието на руския посланик в Северна Македония потвърждава подозренията за опит за политическо влияние чрез македонския църковен въпрос.

Сред присъстващите в руския храм имаше и български публични личности, ангажирани с движение „Русофили“ и популяризирането у нас на съветската идеология. Лидерът на АБВ Румен Петков, който беше редом до посланик Митрофанова, нарече протестиращите пред храма срещу подкрепата на Руската църква за войната „духовни и нравствени нищожества“, „увити в украински знамена“.

Официално не беше съобщено дали Ловчанският митрополит Гавриил и Мелнишкият епископ Герасим, както и Симеон Сакскобургготски по някакъв начин са осъдили руската агресия в Украйна и дали по време на срещата с външния министър на РПЦ са призоволи за мир и за по-бързо приключване на войната. В това отношение обаче българският елит беше отсрамен от Пловдивския митрополит Николай, който също разговаря с владиката Антоний.

Дядо Николай отправи привествие към московския гост, в което се казва, че тялото Христово страда поради братоубийствената война между Русия и Украйна.

В привествието митрополит Николай търси причините за войната и казва, че няколко години преди започването ѝ православният свят е бил смутен от междуцърковен спор за юрисдикция, в който постепенно са въвлечени в повече или по-малка степен всички останали православни църкви.

"Един спор за църковна юрисдикция, казва митрополитът, може да бъде разрешен само и единствено от позициите на християнската любов и на каноничното право. Всякакви други способи за неговото разрешаване, не дай Бог със светски методи и подходи, могат да направят конфликта още по-дълбок и това в момента се случва пред очите ни."

Митрополит Николай казва още, че нямаме право да допускаме един конфликт между два православни народа да се разпростира като пожар върху цялата вселенска православна църква.

Неговото мнение е, че военният конфликт между двете страни е пряко следствие от предхождащия го трансцедентен конфликт и докато не бъде отстранена причината, няма да бъде поправено следствието. Или докато не бъдат излекувани раните върху Църквата, няма да бъде преодолян конфликтът между народите.

Митрополит Николай визира създаването на Украинската автокефална православна църква през 2018 г., която се отдели от Московската патриаршия, като това предизвика разкол в православния свят.

Вселенският патриарх Вартоломей, който е начело на Светия Синод на Константинополската патриашия, предаде през януари 2019 г. т.нар. томос – документ, с който се обявява независимостта на Украинската православна църква. Решението бе взето от Вселенската патриашия, която отмени указ от преди 350 години, чрез който Киевската митрополия стана подчинена на Московската патриаршия.

Според приетия устав църквата се оглавява от примас с титлата „Митрополит на Киев и на цяла Украйна“. На интронизацията на митрополит Епифаний, което се провежда на 3 февруари 2019 г. в катедралата „Света София“ в Киев, присъстват президентът на Украйна Петро Порошенко, представители на правителството и чуждестранни делегации. На интронизацията присъстват и представители на Константинополската патриаршия, но други поместни православни църкви не изпращат свои представители на церемонията.