Говорителят на ЦИК: Никъде по света няма забрана да се гласува с хартиена бюлетина

Призовавам омбудсмана за намеса, защото драматично се ограничават възможностите да се упражни вота, заяви Димитър Димитров

Политика
14:34 - 01 Май 2021
2798
Говорителят на ЦИК: Никъде по света няма забрана да се гласува с хартиена бюлетина

Президентът Румен Радев трябва максимално бързо да назначи нов състав на ЦИК, защото до изборите ще има два месеца след разпускането на Народното събрание, а това е много кратко време, за да се справи който и да е състав. Това заяви говорителят на ЦИК Димитър Димитров относно приетите от парламента изменения в изборното законодателство в събота.

"За мен има абсолютно неприемливи неща. В новите правила най-скандална е забраната да се гласува с хартиена бюлетина, тоест да се ползват само устройства. Такова нещо няма никъде по света. Сигурен съм, че това не е в хармония с Конституцията”, заяви той пред БНТ.

Димитров призова националния омбудсман за намеса, защото "това е драматично ограничаване на възможностите да се упражни вота".

По думите му, ползването на машина и хартиена бюлетина дава представа къде какво се е случило.

"Може да сравните единия файл с другия файл, да видите има ли големи отклонения или няма, да видите къде са екстремните стойности. В момента това, което се прави, е каквото произведе "Сиела", в случая "Смартматик" или тайванският създател на софтуера, това ще е резултатът", продължи той.

Резултатът наистина може да се оспори, защото все пак има хартиени отпечатъци, отбеляза Димитров.

"Само че какъв е смисълът да ползваме машини, щом след това ще броим хартиените отпечатъци?!", заяви той.