Гръцките медии: Мицотакис ще е всемогъщ премиер

Коментар
10:23 - 08 Юли 2019
3720
Гръцките медии: Мицотакис ще е всемогъщ премиер

"Силен мандат за големи промени" е заглавието, под което гръцкият вестник "Катимерини" коментира резултатите от вчерашните избори, които дават преднина от малко над 8 пункта за дясноцентристката Нова демокрация пред досега управляващата СИРИЗА и абсолютно мнозинство в парламента. Вестникът пише, че голямата победа на Нова демокрация и абсолютното мнозинство от 158 депутати в новия парламент предоставят на новия премиер Кириакос Мицотакис силен мандат за големи промени в следващите четири години.

СИРИЗА, въпреки поражението си и спада в процента на подкрепа, изглежда, че остава другия полюс в новия двупартиен модел. Новият парламент ще бъде с шест партии, като резултатите официализират изпадането на образуванието Златна зора от него. В изявленията си Мицотакис обеща обединяваща политика и подчерта, че не иска да му бъде даден гратисен период за управлението. От "аритметиката" на новия парламент е видно, че Нова демокрация и Движението за промяна заедно ще имат 180 гласа, които са достатъчни за промени в конституцията, но не и пряко на изборния закон.

"Та неа" определя победата на Нова демокрация като "стратегическа". Вестникът пише, че Мицотакис ще бъде "всемогъщ премиер" за следващите четири години, като гръцкият народ е обърнал гръб на "калта, лъжата и разрушението", предава БТА.

За "син триумф" пише на първа страница "Елефтерос типос" и предава думите на Кириакос Мицотакис, който снощи заяви: "Страната вдигна глава! Ние запретваме ръкави. Няма да излъжа надеждите ви!". Вестникът съобщава и за изказването на досегашния премиер Алексис Ципрас, че СИРИЗА се е утвърдила като основен изразител на левите, прогресивни и демократични гласоподаватели, като коментира, че с това Ципрас е обявил края на СИРИЗА и създаването на нов ПАСОК.

"Етнос" също коментира победата на Нова демокрация и пише, че пред Мицотакис се отваря "чист коридор". Изданието акцентира и на рекордно ниската избирателна активност, като цели 42 процента от избирателите не са отишли до урните. Според вестника СИРИЗА все пак е издържала изпитанието на вота, който обаче налага реорганизация в партията.

"Триумф за Кириакос, шанс за страната" е заглавието във "Филелефтерос". Вестникът пише, че победата на Нова демокрация означава промяна в курса на страната и е шанс за реализирането на план за реформи. Изданието обаче признава, че СИРИЗА е запазила висок процент на подкрепа и това позволява на Ципрас да се справи със загубата.

"Десницата се завърна, силна СИРИЗА", пише "Ефимерида тон синдактон". Вестникът коментира, че страната се завръща към "нормалния" двупартиен модел. "Ефимерида тон синдактон" цитира и реакциите в чуждестранните медии на изборния резултат. Според "Гардиън" "харизматичният премиер" Ципрас "някога беше героят на прогресивните, но сега губи изборите след години на политически компромиси". Германският "Франкфуртер алгемайне цайтунг" отдава загубата на СИРИЗА на строгите мерки за икономии. "Фигаро" подчертава, че победата на Мицотакис "отбелязва завръщането на традиционните партии в Гърция".

"Левицата е тук" е заглавието в свързания със СИРИЗА вестник "Авги". Изданието пише, че СИРИЗА, изправена пред силите на старата политическа система, които са преследвали поражението й на всяка цена, е направила обрат и е постигнала резултат от 31,5 процента от гласовете, само с 4 пункта по-малко от 2015 г.