Край на ерата "Ципрас" в Гърция

Опозиционната партия Нова демокрация печели предсрочните избори с 40 %, лидерът й Кириакос Мицотакис става премиер

Балкани
07:53 - 08 Юли 2019
4028
Край на ерата "Ципрас" в Гърция

Края на ерата на Алексис Ципрас в Гърция - в това са единодушни анализаторите, след като станаха ясни резултатите от предсрочните избори в страната. Опозиционната партия Нова демокрация печели вота с близо 40 % и според неокончателните резултати ще има 158 депутати в 300-местния парламент. Съгласно закона, първата партия получава бонус 50 депутатски места.

Втора е управляващата радикална лява партия СИРИЗА на премиера Алексис Ципрас с 31,6% подкрепа и 86 места в парламента. Левите радикали ще бъдат и най-голямата опозиционна сила в законодателния орган. Още 4 партии влизат в гръцкия парламент. Това са лявото "Движение за промяна", Гръцката комунистическа партия, проруската патриотична формация "Гръцко решение" и партията на бившия финансов министър Янис Варуфакис "Мера 25".

Извън парламента остава крайнодясната "Златна зора", която за момента не преминава 3-процентната бариера за влизане. Избирателната активност е била 56,5%. Съгласно новия закон право на вот имат и навършилите 17-годишна възраст. От 10 милиона души с право на глас, половин милион са гърците, които гласуват за първи път на парламентарни избори.

Това са шестите поред парламентарни избори за Гърция в рамките на 10 години и първите, след като страната излезе от спасителната програма на ЕС. До тях се стигна, след като партия СИРИЗА на Алексис Ципрас претърпя поражение на европейските и местните избори на 26 май.

Ципрас се е обадил по телефона на лидера на Нова демокрация Кириакос Мицотакис и го е поздравил с голямата изборна победа. Алексис Ципрас и неговата СИРИЗА триумфираха на предсрочните парламентарни избори през януари 2015 г. Ципрас бе най-младият министър-председател на Гърция от 1865 г. насам.

Очаква се днес лидерът на досегашната опозиция да положи клетва като премиер на страната. След това в резиденцията на министър-председателя Мицотакис ще приеме поста от досегашния премиер Алексис Ципрас.

С триумфа на Мицотакис на власт се връща една от най-изявените политически династии в Гърция. Син на бившия гръцки премиер Константинос Мицотакис, Кириакос обещава да намали данъците и предоговори споразумението с тройката (ЕК, МВФ и ЕЦБ), според което Гърция трябва да има минимален годишен ръст на БВП от 3,5%. Когато Мицотакис пристигна да гласува, тълпа от негови привърженици го посрещна с викове “Идва премиерът”.

Лидерът на Нова демокрация Кириакос Мицотакис става новият премиер на Гърция

Според гръцката избирателна система само 250 от 300-те депутатски места се разпределят пропорционално, а останалите 50 автоматично се получават от партията, получила най-много гласове на изборите. Това означава, че прогнозираният процент за “Нова демокрация” ще ѝ позволи да получи абсолютно мнозинство в гръцкия законодателен орган.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган стана първият чуждестранен лидер, който честити по телефона изборната победа на Мицотакис. Ердоган му е пожелал успех в управлението на страната. От своя страна Мицотакис е благодарил на Ердоган и е подчертал, че очаква активизиране на гръцко-турските отношения на основата на уважението към международното право и в рамките на откровен диалог в полза и на двата народа.

Реакциите на изборната победа на Нова демокрация не закъсняха. Сред първите поздравили лидера Кириакос Мицотакис бяха премиерът Бойко Борисов и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Борисов е посочил, че е уверен в отличните перспективи за развитие на ползотворното сътрудничество в двустранен, регионален и в европейски план. Юнкер, от своя страна, отбелязва, че Гърция я чака още много работа за пълно икономическо възстановяване.

В неделя гръцките граждани бяха освободени от плащане на тол такси, за да пътуват до изборните секции. За първи път в страната се провеждат парламентарни избори в разгара на туристическия сезон. Заради високите температури избирателна активност имаше в ранните часове на деня. Натоварен бе трафикът по цялата пътна мрежа на страната. Гърция е сред малкото европейски страни, в които гласуването е задължително. Освобождават се от гласуване само лица, които се намират на 700 километра разстояние от избирателната секция. Гърците в чужбина нямат право да участват в изборите.