Гръцко мляно печено с пълнени чушлета и маслини
за 4 порции, 60 мин
Продукти
500 г мляно телешко месо – само свинско или смес
2 тънки филии хляб
30 г зелени маслини без костилките
1 яйце
2 скилидки чесън
2 с.л. доматено пюре
2 ч.л. подправка за гирос – смлени на прах сол, червен пипер или прясна червена чушка, черен пипер, пържен лук, магданоз, риган, люто чушле, розмарин, мащерка, майорана, кориандър, чесън, босилек, естрагон, бахар – може и да се импровизира
6 малки чушки с пълнеж от прясно сирене – продават се готови в бурканче
Приготвяне
Хлябът се накисва в хладка вода. Маслините и чесънът се накълцват.
Каймата се омесва с добре изстискания хляб, маслините, яйцето, чесъна, доматеното пюре, гирос подправката.
Половината кайма се разстила в малка тавичка или форма. Подреждат се в средата по дължина пълнените чушлета. Покрива се плътно с останалата кайма.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса 30 мин. Оставя се да отпочине 10 мин., преди да се нареже на филийки.
Гарнира се с млечна салата дзадзики.