Гръцко мляно печено с пълнени чушлета и маслини

за 4 порции, 60 мин

Кухня
07:31 - 27 Март 2021
5081
Гръцко мляно печено с пълнени чушлета и маслини

Продукти

500 г мляно телешко месо – само свинско или смес

2 тънки филии хляб

30 г зелени маслини без костилките

1 яйце

2 скилидки чесън

2 с.л. доматено пюре

2 ч.л. подправка за гирос – смлени на прах сол, червен пипер или прясна червена чушка, черен пипер, пържен лук, магданоз, риган, люто чушле, розмарин, мащерка, майорана, кориандър, чесън, босилек, естрагон, бахар – може и да се импровизира

6 малки чушки с пълнеж от прясно сирене – продават се готови в бурканче

 

Приготвяне

Хлябът се накисва в хладка вода. Маслините и чесънът се накълцват.

Каймата се омесва с добре изстискания хляб, маслините, яйцето, чесъна, доматеното пюре, гирос подправката.

Половината кайма се разстила в малка тавичка или форма. Подреждат се в средата по дължина пълнените чушлета. Покрива се плътно с останалата кайма.

Пече се в загрята фурна на 200 градуса 30 мин. Оставя се да отпочине 10 мин., преди да се нареже на филийки.

Гарнира се с млечна салата дзадзики.