Грахова супа с манго салца

за 4 порции, 30 мин

Кухня
10:51 - 14 Септември 2020
1350
Грахова супа с манго салца

Продукти

60 г лук

70 г картофи

20 г масло

300 мл прясно мляко

200 мл зеленчуков бульон

1 с.л. нарязан пресен кориандър плюс 2-3 цели стръка – евентуално магданоз

250 г грах

100 мл течна готварска сметана

сол и черен пипер

150 г чери домати или от големите

1 манго

1 лайм или 1/2 лимон

 

Приготвяне

Обеленият и наситнен лук се задушава в разтопеното масло около 1 мин.

Добавят се обелените и нарязани на кубчета картофи и се запържва още 2 мин.

Разрежда се с прясното мляко и зеленчуковия бульон, кипва и се готви под капак на тих огън около 15 мин., докато картофите омекнат.

Грахът се бланшира заедно с нарязания кориандър във вряща вода 2-3 мин. и се отцежда. Заделят се 50 г от зеленчуковата смес. Останалото се добявя в горещата супа и се сипва течната сметана.

Оставя се да заври и се пасира. Подправя се със сол и черен пипер и се държи на топло.

Доматите се разрязват маха се семето и твърдата част се нарязва на кубчета, както и обеленото манго.

Добавят се заделеният грах с кориандър, настърганата кора от лайм и изцеденият сок и се разбърква.

Овкусява се със сол и черен пипер и с листенца от стръковете кориандър.

Крем супата се поднася със зеленчуково-плодовата салца за гарниране.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.