Грахова супа с манго салца
за 4 порции, 30 мин
Продукти
60 г лук
70 г картофи
20 г масло
300 мл прясно мляко
200 мл зеленчуков бульон
1 с.л. нарязан пресен кориандър плюс 2-3 цели стръка – евентуално магданоз
250 г грах
100 мл течна готварска сметана
сол и черен пипер
150 г чери домати или от големите
1 манго
1 лайм или 1/2 лимон
Приготвяне
Обеленият и наситнен лук се задушава в разтопеното масло около 1 мин.
Добавят се обелените и нарязани на кубчета картофи и се запържва още 2 мин.
Разрежда се с прясното мляко и зеленчуковия бульон, кипва и се готви под капак на тих огън около 15 мин., докато картофите омекнат.
Грахът се бланшира заедно с нарязания кориандър във вряща вода 2-3 мин. и се отцежда. Заделят се 50 г от зеленчуковата смес. Останалото се добявя в горещата супа и се сипва течната сметана.
Оставя се да заври и се пасира. Подправя се със сол и черен пипер и се държи на топло.
Доматите се разрязват маха се семето и твърдата част се нарязва на кубчета, както и обеленото манго.
Добавят се заделеният грах с кориандър, настърганата кора от лайм и изцеденият сок и се разбърква.
Овкусява се със сол и черен пипер и с листенца от стръковете кориандър.
Крем супата се поднася със зеленчуково-плодовата салца за гарниране.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.