Гранита - сладкият скреж. Бъркай и пий!
Ледена напитка, но на снежинки в чаша или пък в чинийка
Кухня
09:13 - 05 Септември 2020
3692
Ледена напитка, но на снежинки в чаша или пък в чинийка. Това е гранита, по нашенски може да й казваме скрежина.
Полузамразеното пюре по-често е от плодове, но може и от зеленчуци или пък от съчетаването им.
Специалитет е на италианската кухня, като оригиналът се приготвя от захар и плодове.
Може да се добавя в чашата с гранитата газирана вода или пенливо вино – става и с негазирано, но усещането няма да е същото.
Скрежината или направо се пие, като се разбърква леко да се поразмрази, или се хапва с помощта на лъжичка.
Но е повече напитка, за разлика от по-плътно замразеното сорбе.
Предлагаме два варианта на гранита в следващите рецепти на "Кухня" - сладкопикантна от диня и джинджифил и леко алкохолна от ментовка и свежа мента.