Гросмайсторско реми между финалистите в Катар - Нидерландия и Германия

Лесни победи в контроли записаха Англия, Франция, Испания и Белгия

Спорт
00:13 - 30 Март 2022
2030
Гросмайсторско реми между финалистите в Катар - Нидерландия и Германия

Нидерландия и Германия завършиха наравно 1:1 в приятелски мач на „Йохан Кройф Арена“ в Амстердам. Двубоят беше доста равностоен, като и двата отбора можеха да се поздравят с крайния успех. За нидерландците и германците проверката е част от подготовката им за Световното първенство в Катар, след като и двете селекции отдавна се класираха.

Томас Мюлер изведе Бундестима напред в резултата в края на първата част, но след почивката Стивън Бергвайн възстанови равенството.

След спокойни началните минути Германия беше много близо до гола в средата на първата част. Удар на Тимо Вернер с глава обаче разтресе напречната греда.

Десетина минути по-късно Дониел Мален опита удар от средна дистанция, но покрай вратата на Мануел Нойер. В 35-ата минута нападателят беше изведен зад защитата на Германия, но не успя да отправи добър удар.

В самия край на първата част Маншафта поведе. Кай Хаверц се размина с остро подаване в наказателното поле. Топката обаче стигна до Томас Мюлер, който от близко разстояние порази мрежата на „лалетата“.

В 57-ата минута Де Лихт стреля от воле след изпълнение на корнер, но много далеч от целта. Все пак нидерландците успяха да възстановят равенството. Дъмфрис беше намерен на аутлинията. Той с глава отклони към Бергвайн, който от непосредствена близост разстреля Нойер.

Няколко минути след попадението Мемфис Депай падна в наказателното поле. Първоначално главният съдия Крейг Поусън посочи бялата точка, но след като се посъветва с ВАР коригира своето решение. Това беше и последната по-интересна ситуация в мача.

По същото време и другите водещи европейски селекции изиграха последните си мачове през паузата за национални отбори.

Англия срази с класическото 3:0 Кот д‘Ивоар. Оли Уоткинс се разписа в 30-ата минута за 1:0. Десет минути по-късно котдивоарците останаха с човек по-малко след червения картон на Серж Орие. Рахим Стърлинг в 45-ата минута и Тайрън Мингс дълбоко в добавеното време оформиха класиката.

Световният шампион Франция се наложи с 5:0 срещу Република Южна Африка. Петлите поведоха с 2:0 още преди почивката с попаденията на Килиан Мбапе и Оливие Жиру. През втората част звездата на парижани удвои головата си сметка за 3:0, а Уисам бен Йедер в 82-рата и Матео Гендузи в 92-рата минута оформиха крайния резултат.

Италия успя да се съвземе от шока, който изпита срещу Северна Македония. Селекцията на Роберто Манчини срази с 3:2 Турция като гост в интересен мач.

Ченгиз Юндер изведе турците напред, но последва обрат още преди края на първите 45 минути. Точни бяха Браян Кристанте и Джакомо Распадори. 22-годишният нападател на Сасуоло покачи до 3:1 в 70-ата минута. Турция намери сили да намали изоставането си чрез Сердар Дурсун, но не и да предотврати поражението.

Испания също не изпита проблеми срещу Исландия. На два пъти се разписа Алваро Мората, два гола прибави Пабло Сарабия, а един – Йереми Пино.

Белгия пък надви с 3:0 Буркина Фасо. Головете вкараха Ханс Ванакен, Леандро Тросар и Кристиан Бентеке.