Грозен слух в старата столица: 19-годишният Христо бил убит за органи

Актуални новини
15:00 - 07 Август 2020 (обновена)
17078
Грозен слух в старата столица: 19-годишният Христо бил убит за органи

Грозен слух тресе старата столица Велико Търново от вчера във връзка с разкритията на Иван Денев - баща на покойния 19-годишен абитуриент Христо, който падна жертва на COVID-19. След като таткото обясни в национален ефир, че се е молел като куче пред вратите на лекарите за информация за детето си, а след това е получил цялата документация за лечението му и прилаганите медикаменти със задна дата, боляри са пуснали партенка, че момчето е било убито за органи, научи Lupa.bg. 

Откъде се взе тази информация и с каква цел? 

Денев конкретно обвини шефката на Отделението по анестезиология и интензивно лечение в болницата във Велико Търново д-р Сибила Маринова, че тя е отговорна за леталния изход на Христо. Според епикризата, която бащата представи на медиите, зрелостникът е получил влошаване след кратко подобрение и е бил подложен на лечение с медикамент за ревматоиден артрит, най-често юношески. Тоцилизумаб е добре познато лекарство у нас, но то се намира в едва трета фаза от експериментален протокол за третирането на COVID-19 и дори производителят му - Рош, преди седмица заяви, че за съжаление, резултатите от едно от двойнорандомизираните изследвания за момента не дава особено положителни резултати. 


Д-р Маринова е спасила стотици човешки животи, въпреки трудностите с финансирането на държавната болница

А д-р Маринова е освен началник на реанимацията, и координатор по донорството в областта. Великотърновската болница е с лиценз от Министерството на здравеопазването за включване в единната система за трансплантации у нас от 2010 г. В него изрично пише, че лечебното заведение е оторизирано да взима и съхранява тъкани, но не и да ги имплантира. В същото време именно МОБАЛ "Проф. Стефан Черкезов" е най-дащното на органи лечебно заведение в страната през последните няколко години. Само за миналата година от 13 донорски ситуации, 5 са реализирани именно там. Д-р Маринова е ударена и по още една линия - тя лично ходи и в училищата, за да насърчава донорството сред младите заради все още високия процент на откази от близките да дарят органите на своите роднини в случай на мозъчна смърт.

Кой атакува д-р Маринова? 

Ползването на смъртта на 19-годишния Христо за атака срещу Маринова е дело на медицинско лице в района на старата столица, разкриват нашите източници. Според тях става въпрос за лаборант, който обаче не практикува в МОБАЛ.


Детският инфекционист Мангъров до момента не е лекувал COVID-19 пациент

Той бил близък до доц. Атанас Мангъров - един от най-върлите критици на мерките на НОЩ за борба с коронавируса. Само преди месец д-р Маринова събра смелост публично да го обвини заради драматичния ръст на болните от COVID-19 и да го даде на Етичната комисия в БЛС. 

Защо обаче слухът няма как да се окаже истина? 

Първата донорска ситуация изобщо от началото на епидемията от коронавируса у нас настъпи вчера, от органите на 25-годишна жена в мозъчна смърт, които спасиха 49-годишен мъж с ново сърце и 18-годишно момиче с черен дроб. 

Христо Денев почива сутринта на 1 август. Обичайните срокове за експлантиране на органи от трупен донор са, техният транспорт и имплантиране в друго тяло са:

Сърце/бял дроб - 4 до 6 часа, панкреас - от 12 до 24 часа, черен дроб - до 24 часа, бъбреци - до 72 часа, роговици - 5 до 7 дни. Единствено отделни тъкани, сърдечни клапани и кожа може да се съхраняват няколко години, сочи нашата справка в медицинските журнали.