Грузинската режисьорка Нана Джaнeлидзе представя у нас филма си „Лиза, не спирай“

Лентата е посветена на войната между Грузия и Абхазия преди 30 години

Култура
16:23 - 24 Юни 2024
2035
Грузинската режисьорка Нана Джaнeлидзе представя у нас филма си „Лиза, не спирай“

Нана Джaнeлидзе, сценарист, филмов и театрален режисьор с 30-годишен опит в киноиндустрията идва в България, на фестивала IN THE PALACE, за да представи най-новия си филм „Лиза, не спирай“, който е в ко-продукция с България, с Доли Медия, асоцииран продуцент е и журналистът и сценарист – Емил Спахийски.

На 3 юли Нана лично ще представи лентата в Перник, а от 5 юли филмът ще бъде показан в избрани кина в България.

Нана Джaнeлидзе е сценарист, музикален оформител и асистент-режисьор на филма "Покаяние" ("მონანიება") 1986 г. на режисьора Тенгиз Абуладзе, чиято премиера е на филмовия фестивал в Кан през 1987 г. и печели Голямата награда, наградата на ФИПРЕССИ и наградата на Екуменическото жури. Филмът се превръща в символ на „Перестройка“ и е продаден в 113 държави.

От 2013 г. до 2016 г. Нана Джaнeлидзе заема поста директор на Националния филмов център на Грузия (GNFC).

„Лиза, не спирай“ е филм за войната между Грузия и Абхазия преди 30 години. Главната героиня на филма е журналистка - жена в средата на четиридесетте години, Лиза, която преди 25 години работи като военен репортер по време на руското нахлуване в Абхазия - част от Грузия.

25 години след войната, докато води телевизионно предаване на живо, Лиза получава обаждане от бивш абхазки боец от Сохуми. Обаждането на абхазкия боец и неговите думи преобръщат изцяло живота на Лиза, така че тя се качва в колата си и започва пътуването си през страната, за да стигне до другия край на моста на река Енгури.

И до днес контролно-пропускателният пункт на моста на река Енгури остава единственият пропускателен пункт между Абхазия и Грузия. Той се охранява от руски окупационни гранични войски. Лиза се надява да срещне абхазкия боец на моста и да му каже нещо много важно.

Международният фестивал за късометражно кино IN THE PALACE e единственият фестивал в страната, сертифициран да номинира професионални късометражни филми за разглеждане от Академията за филмови изкуства и науки на САЩ за наградите Оскар („©Oscar®” Awards of the Academy of Motion Picture Arts and Sciences).

Това са победителите в категориите за най-добър игрален и най-добър анимационен филм от международната състезателна програма, а също и победителят в категорията за най-добър български филм. IN THE PALACE е квалифициран да предлага и студентски филми за Student Academy Awards® - студентските Оскари, както и за испанските награди Goya.

Фестивалът се организира от Фондация “Международен фестивал за късометражно кино IN THE PALACE” и Фондация “Култура Перник” и е подкрепен от ИА „Национален филмов център“, Национален фонд „Култура“ и подпрограма МЕДИА на програма „Творческа Европа“ на Европейската комисия.

Преди две години Нана Джанелидзе бе в България по повод снимките на филма за грузинско-абхазката война. През юли 2022 г. в Дома на киното бе показан и филмът "Покаяние", а грузинската режисьорка и сценаристка бе любезна да даде интервю за Lupa.bg. Може да го прочетете ТУК