Гурбетчия иска 10 бона обезщетение заради карантината

Актуални новини
11:27 - 01 Декември 2021
2513
Гурбетчия иска 10 бона обезщетение заради карантината

Родопчанин поиска 10 000 лева обезщетение заради това, че е бил поставен под карантина след завръщането си в България от Германия. Мъжът е претърпял операция и е поискал да продължи лечението си у дома, разговарял е с Външно министерство, откъдето го уверили, че не попада в обхвата на Здравната заповед за домашна изолация. Още на границита при Видин обаче мъжът е бил поставен под карантина.

Нарушаването на правата му, стресът, който е преживял, след като нарушил забраната за излизане от дома си в Родопите, са мотивите за завеждане на иска.

Мъжът е от малък град, в периферията на област Кърджали. Той нарушил карантината, за да отиде до Търговище, откъдето да си вземе автомобил, който бил закупен и докаран от Германия. Именно тогава бил проверен от органите на реда и не бил установен на адреса си.

„Каза ми, че са разпитвали съседите, злепоставяли са го, казвали, че той е заразно болен, не си стои вкъщи и разнася заразата. Той не предприе лечението си, защото вече мина времето, само успя да си вземе колата от Търговище и на връщане в Германия, той не можа да се прибере навреме за работа в уговорения срок на отпуската“, бе обяснението на свидетел в съда по време на заседанието.

„Той е споделял с мен, че това заведено досъдебно производство е предизвикало у него страх и този страх е във връзка всъщност, че той ще трябва да плати глобата, която е неправомерна. На по-късен етап делото беше прекратено, но той всъщност преживя това цялото нещо.

Беше много изнервен и стресиран, че неправомерно е поставен под карантина и му е уронено името в обществото. Работил е в общината и всички го познават, имал е добро име в града и не се е почувствал много добре, когато са говорили в града, че той злоупотребява със здравето на хората“, посочи още свидетелят.

Адвокатът на потърпевшия, който към настоящия момент отново се намира в Германия, поиска обезщетение в размер на 10 000 лева. Предстои съдът да се произнесе по казуса в края на декември.