Гяуров: Има рискове за България заради бежанците и транспортните коридори

Пропуснахме 30 години, трябва да обновим авиацията и отбраната, заяви бившият шеф на НРС

Новини
10:07 - 30 Септември 2022
1423
Гяуров: Има рискове за България заради бежанците и транспортните коридори

Рискове за България има по отношение на транспортните коридори и по отношение на бежанска вълна. Действията на страната трябва да са в тази посока. Това коментира ген. Димо Гяуров пред бТВ. Той препоръчва филтриране на ГКПП заради бягащи руснаци. "Руските служби ще се възползват да имплантират свои хора", предупреди Гяуров.

Вероятно е да има и лица с двойно гражданство, в момента в Русия тече мобилизация в районите с българско население, посочи експертът.

Димо Гяуров коментира и действията на България в конфликта: "Българската страна действа реактивно, една държава се превъоръжава, модернизира, подготвя се за тежки времена при финанси, ресурс...", каза той. Пропуснахме 30 г., трябва да обновим авиацията, отбраната, нямаме машина на пехотата. Отбраната е на доста ниско ниво, категоричен е Гяуров. Той е на мнение, че българското небе също не е сигурно.

Съветът по сигурността препоръча на общините да си прегледат плановете за защита при бедствие

Той коментира и действията на руския президент Владимир Путин. Според него Путин иска областите на Украйна, за които воюва, тъй като там е съсредоточена промишлеността. Не вярва обаче да се стигне до ядрена заплаха.

"Заради обявената мобилизация обикновеният руснак разбра, че има война, а не военна операция, и че Русия губи войната", заключи той.