Хакерите от "ТАД груп" с няколко атаки срещу държавни системи

Крими
19:10 - 11 Август 2019
11656
Хакерите от "ТАД груп" с няколко атаки срещу държавни системи

Хакерите от „ТАД Груп“ са пробвали да точат данни и от други държавни учреждения освен НАП, но невинаги са успявали. Това става ясно от публикуваните от прокуратурата в петък част от нови доказателства по разследването срещу собственика на „ТАД Груп“ Иван Тодоров, търговския директор на фирмата Георги Янков и служителя Кристиян Бойков.

Бойков е обвинен за хакването на данните на 5 100 000 български граждани от масивите на НАП и изпращането им на български и чуждестранни медии – кибертероризъм, а Тодоров и Янков – като подбудители към престъплението. Освен със свидетелски показания разследващите разполагат и с информация свалена от компютри и мобилни телефони на обвиняемите както и от видеокамери във фирмата, пише "Монитор".

В чат между потребители „I v“, установен като И.П., и John Doе (owner), установен като Кристиян Бойков на 18.1.2019 г., Бойков пише: „Кажи му на Л., че гледат яко логовете тия от (и изписва името на държавно учреждение – б.р.) и най-вероятно до довечера ще оправят дупката… Да дърпа на време.“ Явно компютърните специалисти във въпросното държавно учреждение са били бдителни и не са допуснали теч на информация.

Открит е и групов чат с участници с потребителски имена „З ТАД“, установен като З.М., John Doе (owner), установен като Кристиян Бойков, Ivan Todorov, установен като Иван Тодоров, „I v“, установен като И.П., „G“, установен като Г.А., „Ц “, установен като Ц.Г., „И ТАД“, установен като И.А. На 11.7.2019 г. в групата Бойков споделя на Тодоров уеб адрес на държавно учреждение и пише: „@Chapoblan, Виж кой е правил сайта :)“. Тодоров отговаря: „Мда. То си е тяхно май даже това“, на което Бойков пише: „Другата седмица са в Биволъ“.

Кристиян Бойков и Георги Янков са с мерки за неотклонение парична гаранция от 20 000 лв. В четвъртък Апелативният спецсъд измени мярката на Иван Тодоров от гаранция от 100 000 лв. в „задържане под стража“ с мотивите, че има обосновано предположение да е съпричастен към престъплението, в което е обвинен, и че на свобода може да влияе на служителите на фирмата.

В събота във Варна зам. главният прокурор Иван Гешев обясни, че изнесената информация от държавното обвинение е дадена с разрешение на наблюдаващия прокурор. „С цел – само и единствено – да не се използва това за инсинуации, въпреки че то се използва. Тази информация е давана, след като е представена в съда и след като съдът я обсъди и се произнесе. Така че процесуален проблем няма. А това, че на някой не му харесва истината - това не е проблем на прокуратурата“, каза Гешев.

По думите му прокуратурата няма защо да мълчи, при положение че не е виновна. Гешев запита за какво е виновна прокуратурата, за това, че са арестували най-голямата група за телефонни измами и за почти 1 месец не е имало телефонни измами в страната, или за това, че са прибрали половината мутри или хора, които не били пипани в целия преход.

"За това ли трябва да се срамуваме", изтъкна номинираният за главен прокурор.

По отношение на протестите срещу неговата номинация за главен прокурор той заяви, че е видимо, че една малка извънпарламентарна партия не го харесва, но за него била важна оценката на обикновените граждани, тъй като прокуратурата работи за тях.

"За мен е важно прокуратурата да работи активно и да повишава общественото доверие в себе си", подчерта Гешев.