Хаменей одобрил атаката срещу Саудитска Арабия

Американската администрация твърди, че ударът е извършен с крилати ракети от Иран

Свят
12:20 - 19 Септември 2019
665
Хаменей одобрил атаката срещу Саудитска Арабия

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей е одобрил извършената в събота атака срещу рафинерии на Саудитска Арабия, съобщава АФП.

Световната осведомителна агенция цитира „СиБиЕс нюз”, която се позовава на американски представител, но не разкрива подробности за източника си и как са се сдобили с информацията.

Според информацията Хаменей е одобрил атаката само при условие, че бъде извършена по такъв начин, че да се отрече иранско участие. Американският източник отбелязва, че най-уличаващите доказателства срещу Иран са непубликувани сателитни снимки, на които Революционната гвардия на Ислямската република се подготвя за атаката във военновъздушната база "Ахваз".

Значимостта на тези снимки е станала ясна по-късно. "Бяхме хванати неподготвени", отбелязал източникът.

Американската администрация е заключила, че атаката е извършена с крилати ракети от Иран. Доказателствата ще бъдат представени пред Общото събрание на ООН през следващата седмица.

Междувременно държавният секретар на САЩ Майк Помпео коментира, цитиран от АП, че американците подкрепят "правото на самозащита" на Саудитска Арабия. Помпео посети Саудитска Арабия, където проведе среща с престолонаследника Мохамед бин Салман. Помпео определи атаките като "безпрецедентни". Следващата му визита е в Обединените арабски емирства.

В същото време "Ройтерс" цитира говорител на Министерството на отбраната на Франция, който съобщи, че Франция е изпратила седем военни експерти да разследват атаките срещу Саудитска Арабия.

Безпилотни самолети атакуваха рафинерии на "Сауди Арамко" в Саудитска Арабия в събота, което предизвика частично спиране на производството на петрол. Въпреки че отговорност поеха шиитските бунтовници хуси, САЩ обвиняват Иран за инцидента, но Техеран категорично ги отхвърля като "безпочвени".