Хаос с транспорта: Електронните табла по спирките лъжат с грешни цифри

Новини
17:09 - 25 Май 2022
3629
Хаос с транспорта: Електронните табла по спирките лъжат с грешни цифри

Електронните табла по спирките на градския транспорт, които уж са създадени за комфорт,  са се превърнали в средство за пълна дезинформация на пътниците, убеди се репортер на Lupa.bg. На много места в София, светещите числа с минутите дават абсолютно произволни цифри, които изобщо не отговарят на реалния интервал, след който трябва да пристигне рейсът или трамвая.

Според водачи от градския транспорт, причината за пълното разминаване на информацията от таблата и графика на градския транспорт е, че устройствата не са пренастроени и стиковани след преминаването на летен график. В момента, превозът в София се движи на раздути интервали, а електрониката отчитат движението по стария график, твърдят шофьорите.

Разминаващите се с действителния график електронни цифри не само че не съдействат на хората, а ги изнервят, объркват и заблуждават. В повечето случаи таблата показват повече минути, а въпросният превоз изненадващо идва много по-рано. Съобразилите се с минутите от таблата обаче, често си тръгват, отчаяни, че трамваят им ще дойде след 20 минути, вместо след 5, както отчита сайтът на "Градска мобилност" в графа "Виртуален транспорт".

„Предварително си погледнахме в колко часа да сме на спирката на рейс 64, който отива до Бояна и с аванс от 5 минути бяхме на спирката, тъй като този транспорт е през около 30 минути. Оказахме се неприятно изненадани, че на светлинното табло пишеше интервал от 22 минути, при положение, че уж трябваше да дойде след 4.” Хората се настроили да висят 20 минути, но изненадващо автобусът пристигнал в уреченото време.

Това напоследък се е превърнало в масова практика. Подобно несъответствие се случва и с някои други автобусни линии, както и с разписанието на някои трамваи, оплакват се пътуващи.

В същото време, на много места, светещите устройства изобщо не работят, екраните са тъмни и със седмици не се поправят.

„Много неприятна история. Столичани са свикнали с тези табла, като основно средство за информация на спирката кога ще пристигне превозът, а с това недоразумение настава пълен хаос”, ядосват се пътниците.