Хаосът на границата нараства, чакашите тирове доближиха 3000

Новини
13:59 - 24 Май 2022
4823
Хаосът на границата нараства, чакашите тирове доближиха 3000

Вече пети ден на границата с Турция е истински кошмар. Близо 3000 тира са задръстили ГКПП "Капитан Андреево" и чакат на опашка, дълга десетки километри, за да могат да преминат границата със стоката, която превозват. Опашките, за съжаление, не секват, а проблемът се задълбочава, вместо да се разрешава. Хладилните камиони със зеленчуци и плодове, които се изследват за пестициди, стоят с дни и часове за обработка и анализи след затварянето на единствената лаборатория на място - частната "Евролаб 2011". Днес стана ясно, че стоката, която се превозва в някои от тировете, вече е негодна и ще бъде бракувана. Очакват се доста финансови искове срещу България от страна на гневни производители.

От компанията "Евролаб 2001" вече неколкократно обявиха, че от миналата седмица има безпрецедентен натиск върху нея, като без каквото и да било правно основание БАБХ иска да прекрати договора, а работещите да бъдат изведени от наетите помещения. Днес по-късно на място се очаква да отидат и представители на българските превозвачи, които се канят да поискат оставката на шефа на БАБХ Христо Даскалов заради "колосални загуби" от неадекватните действия на властта.

Само вчера, понеделник, 519 от общо над 2500 тира на опашката на границата с Турция бяха натоварени с бързо разваляща се продукция и ще чакат за обработка два дни, призна пред журналисти на ГКПП-то зам.-министърът на земеделието Иван Христанов, пристигнал по спешност "на терен". Чакането ще продължи поне няколко месеца, защото държавата е решена да прави своя лаборатория там и вече е обявила обществена поръчка за оборудване. Според източници на Lupa.bg обаче, неофициално се знае, че ще бъде поставена нова лаборатория - частна, която е под контрола на близък до новата власт олигарх.

Управителят на "Евролаб 2001" Васил Димитров показва пред журналисти документа, с който договора на фирмата му е прекратен изненадващо и без аргументация. Причината според него е, че предстои бизнеса му да бъде даден на нова фирма, контролирала от близък до новата власт олигарх

Дотогава обаче пробите за анализ се носят в София, а турските камиони щели да бъдат изпращани да чакат резултата в буферни зони във вътрешността на страната или в самата столица, обясни зам.-министър Христаров.

Проблемът назря от 20 май насам след спирането на дейността на частната лаборатория. Заради напрежението на границата за среща с шофьорите вчера отиде и турската посланичка. Именно по нейна инициатива бе поискана среща на място със заместник-министър Иван Христанов, за да бъдат отстранени проблемите.

По време на срещата на турска територия поне около 80 от превозвачите са се оплакали пред своя посланик от чакането и хаоса. Пред посланик Айлин Секизкьок шофьорите на камионите поискали да се върне старият ред на обработката, при която анализите им бяха готови светкавично бързо - само за около час от частната лаборатория, разказаха участници в разговора на ГКПП-то.

Пред медиите по-късно дипломатката призна, че за Турция е важно обработката да става колкото може по-бързо. "Дори един час забавяне е много важен за този сектор и не бива да се допуска. Недоумявам защо се върши това", каза посланик Секизкьок. "Ние сме тук, за да преодолеем тези пречки и да сведем до минимум изчакването. Благодаря на шофьорите за търпението", каза Айлин Секизкьок. 

"Тук няма да има частна лаборатория. Това е национално решение, което вземаме", каза Иван Христанов, въпреки че европейските регламенти изобщо не поставят подобно изискване. Той обвини за опашките и за чакането по два дни "Евролаб 2011", която била саботирала държавата - неизвестно как, тъй като не извършва никаква дейност. Собственикът на дружеството Васил Димитров пък показа констативен протокол, който му забранява да разтоварва камионите, както и заповед на ръководството на БАБХ пробите за пестициди от турските камиони да се карат в националната референтна лаборатория в София.

"Прекратиха ни работата. В понеделник нни обвиниха, че отказваме да изпълняваме служебните си задължения. Няма как да изпълнявам нещо, което е възпрепятствано със заповеди", коментира пред медиите на ГКПП-то Васил Димитров.

Цялостната услуга с обработката на товарите и извършването на лабораторния анализ държавата в момента извършва за 504 лева. Същата дейност досега изпълняваше частната лаборатория на Васил Димитров срещу 420 лева - тоест с 84 лева по-евтино за транспортните компании. Зам.-министърът с половин уста призна, че държавната лабораторна услуга в момента е по-скъпа, но това "щяло да бъде само временно". Той твърди, че договорът на фирмата за наем е нищожен, но проблемът е в полето на БАБХ, тъй като е разписан от нейния бивш директор. 

Бизнесменът пък е категоричен: "Свидетели сме как брутално и мутренски, напълно в позабраената стилистика от средата на 90-те години на миналия век се отнема бизнес. След месец ще стане ясно, че е тотален хаос и държавата не може да се справи и очаквам да обяви търг, и нова фирма да дойде на мое място. Тя вече е избрана - в нашите среди се говори коя е и кой седи зад нея. Учуден съм, че правителство, което обявава, че ще се бори с корупцията, възвръща тези отвратителни практики и си позволява да се държи като рекетьор - без изобщо да се съобразява не само с неудобството на десетки хиляди души, но и със законите. Извършва се нещо като национализация, без каквито и да било аргументи - просто по скимване на някои хора от властта, в нарушение на закона, от днес за вчера се спира една висококачествена и необходима услуга, която се извършва от над 10 години и от която никой никога не само че не се е оплакал, а подчертава, че е на високо световно ниво. Съжалявам, но така действа тоталитарната държава ала Венецуела и Куба, а не демократичната държава", категоричен е Димитров, който за пореден път добави, че ще си търси правата в съда. За заплахите спрямо него пък се води досъдебно производство. 

"Държавата ме спира. Никого не съм опитвал да подкупвам. Нека се произнесат съответните институции. Ще съдя депутата от "Продължаваме промяната", който си позволява да твърди подобни неща", отговори на обвиненията към фирмата Васил Димитров.