Хърватия: Свидетели сме на епидемия на неваксинираните

Процентът на новите случаи на инфекция нараства за пета поредна седмица

Новини
13:41 - 19 Август 2021
2251
Хърватия: Свидетели сме на епидемия на неваксинираните

Хърватският министър на здравеопазването Вили Берош докладва за ситуацията с епидемията от коронавирус на днешното заседание на правителството.

В Хърватия днес има 486 нови случая на Covid-19, а в болницата има 235 души, от които 26 са на респиратори, съобщава "Дубровник таймс". 

"През последните 14 дни от 3697 души, които са били положително тествани, цели 85,72% не са ваксинирани. От 221 хоспитализирани 87% не са били ваксинирани. От 1 юни до 17 август 254 души са починали и 80% от хората, които са починали, не са били ваксинирани", заяви Берош.

Той каза, че процентът на новите случаи на инфекция нараства за пета поредна седмица, а на седмична база темпът на растеж е 50,6%.

"Свидетели сме на епидемия на неваксинираните. Епидемията в Хърватия несъмнено засяга най-много неваксинираните", каза той и добави, че есента ще бъде ново предизвикателство.

"Токсичната комбинация от относително висок дял на неваксинирани и неспазване мерки може да доведе до увеличаване на броя на пациентите, нови огнища и хоспитализации. Епидемията е изтощителна и за здравните работници и всички, които са загубили близките си от коронавирус". 

"Не сме остров. Колко дълго ще останем в оранжево или зелено зависи от всеки от нас", заключи Берош.